1.9.2023. 13:56
0
Žena kupila sliku na buvljaku za 4 dolara: Ispostavilo se da vrijedi 250.000
FOTO: Twitter
Slika iz 1939. godine, jedna od četiri ilustracije za roman Helen Hunt Jackson, godinama je visila na zidu žene iz New Hampshireu, a da nije znala njenu veliku vrijednost.

Godine 2017., žena u New Hampshireu je nesvjesno kupila originalnu sliku američkog slikara N.C. Wyetha za 4 dolara u prodavnici u Manchesteru i okačila je u svoju spavaću sobu, prenosi N1.

Sada se očekuje da će ta slika koštati između 150.000 i 250.000 dolara kada stigne na aukcijski blok Bonhams Skinner 19. septembra.

Slika je jedna od četiri ilustracije N.C. Wyetha predstavljene u izdanju romana Helen Hunt Jackson iz 1884. Ramona iz 1939. godine, smješten je u južnu Kaliforniju sredinom 19. stoljeća, a roman naglašava zlostavljanje domorodačkog stanovništva.

Wyethova slika prikazuje Ramonu, glavni lik siročeta napola Škota i napola starosjedilaca, sa svojom hraniteljskom majkom Senjorom Gonzagom Moreno.

Wyeth se već etablirao kao jedan od najomiljenijih američkih ilustratora u vrijeme kada je stvorio četiri djela za Ramonu.

Kako je otkrila da je slika prava?
Prodavačica, koja je željela ostati anonimna prema Bonhams Skinneru, tražila je antikne okvire u prodavnici Saversa kada je pronašla prašnjavu ilustraciju Ramone usred hrpe starih slika.

Tražila je, ali nije našla ništa o umjetničkom djelu na internetu.

Nekoliko godina kasnije, ponovo je pogledala ilustraciju i objavila njene slike u Facebook grupi pod nazivom Stvari pronađene u zidovima – i druga skrivena otkrića.

Članovi grupe su je uputili na Brandywine Museum of Art u Chadds Fordu, Pennsylvania, gdje je Wyeth živio i radio. Kasnije je fotografije ilustracije objavila na Wyeth Facebook grupi.

Konzervatorka Lauren Lewis, koja je radila u Wyeth Study Centru u Farnsworth Art Museumu u Maineu, pružila je ruku i na kraju se odvezla u New Hampshire da pogleda umjetničko djelo.

“Slika je bila u izvanrednom stanju“, rekla je Lewis za Hyperallergic u e-mailu, iako je primijetila nekoliko ogrebotina i sloj prljavštine. Rekla je da je “99% sigurna da je autentično“.

Na kraju, vlasnica slike je donijela djelo Bonhamsu Skinneru.

Kathleen Leland, specijalista za američku i evropsku umjetnost u aukcijskoj kući, rekla je da je primijetila više tragova koji upućuju na autorstvo ilustracije.

“Ali element koji me najviše uzbudio je djelomična oznaka na poleđini“, rekla je Leland. „Počevši od sredine 1930-ih, Wyeth je koristio određenu vrstu umjetničke ploče – Weberove ‘renesansne’ ploče, karakteristične po svojim crvenim leđima i razrađenim etiketama – i to je bio slučaj za ovu sliku”, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.