8.3.2017. 15:19
3
Došlo do rikošeta, automobil preskočio trotoar i zabio se u trgovinu: Numić poginuo na licu mjesta, Šurković u teškom stanju
FOTO: Facebook
U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila preksinoć oko 03:00 sata iza ponoći, nedaleko od Vječne vatre u Sarajevu, smrtno je stradao 21-godišnji Admir Numić zvani Numa, dok je teško povrijeđen 24-godišnji Mirza Šurković Šurke.

Nesreća se dogodila na kolovozu ulice Maršala Tita u sarajevskoj općini Centar. Mirza Šurković je i dalje u teškom stanju, te se doktori bore za njegov život. Do udesa je došlo kada je Fiat Stilo, kojim je upravljao Šurković, naglo skrenuo u lijevu stranu van ceste, a potom se zabio u zid zgrade pored puta. Iako je Hitna pomoć ubrzo stigla na mjesto nesreće, doktori su samo mogli da konstatuju smrt mladog Admira Numića.

Numić nastradao na licu mjesta, Šurković u teškom stanju


Teško povrijeđeni Šurković je odmah prečan na KCUS, gdje su mu ljekari konstatovali teške i po život opasne povrede. On se trenutno nalazi na Klinici za anesteziju i reanimaciju, te ga konstantno nadgledaju doktori i prate njegovo zdravstveno stanje.

"Pacijent je u teškom zdravstvenom stanju i pod stalnim je nadzorom doktora", saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, uzrok nesreće je vjerovatno neprilagođena brzina i veoma klizav kolovoz. Prema neslužbenim informacijama, brzina vozila koje se kretalo iz pravca Baščaršije prema Vječnoj vatri je iznosila oko 100 kilometara na sat. Vozilo je na lijevoj strani puta, usljed inercije, izletilo na tramvajske šine (koje se nalaze na desnoj strani ceste), te je došlo do tzv. rikošeta, nakon čega je automobil preskočio trotoar i zabio se u zgradu pored ceste. 

Nastradali Numić je navodno u trenutku nesreće bio na zadnjem sjedištu, ali je od siline udarca završio na prednjem sjedištu, na strani gdje se nalazio i Šurković. Tokom udara su se aktivirali zaštitni jastuci, ali to nije bilo dovoljno da se izbjegne tragedija. 

Automobil se zabio u portal trgovine "Planika"

Na jednom od betonskih čunjeva, koji se nalazi na trotoaru, su bila vidljiva oštećenja nakon nesreće, pa je jasno da je preko istog prešao Fiat Stilo. Automobil se bukvalno zabio u trgovinu "Planika" koja se nalazi uz sami trotoar, a vidno je oštećen i betonski zid pored same trgovine. Portal ove trgovine u potpunosti je uništen od siline udara. Automobil, u kojem su se nalazili nesretni mladići, je također u potpunosti smrskan i teško da se može i ustanoviti o kojem vozilu je riječ. Manja oštećenja vidljiva su na susjednoj pekari.

"Dana 07.03.2017. godine u 03:05 sati, na kolovozu ulice Maršala Tita, općina Centar Sarajevo, dogodila se saobraćajna nesreća. Tom prilikom došlo je do skretanja u lijevu stranu van kolovoza i udara u zid stambene zgrade, putničkog motornog vozila marke Fiat Stilo, reg. oznake E82-K-485, kojim je upravljao vozač Š.M., rođen 1993. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. U ovoj saobraćajnoj nezgodi na licu mjesta smrtno je stradao putnik iz navedenog vozila N.A., rođen 1996. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, konstatovana je smrt istog".

"Teške tjelesne povrede opasne po život zadobio je vozač Š.M., a ljekarska pomoć mu je ukazana na KCUS-u, gdje je na Odjeljenju intenzivne njege zadržan na daljem liječenju. Tijelo preminulog je vozilom KJKP Pokop prevezeno u prosekturu Bare, gdje će se po nalogu tužioca izvršiti obdukcija. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke"
, stoji u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

U pitanju je pješacima prometan dio grada

Ono što posebno brine je to da bi posljedice ove nesreće bile fatalnije da se ista dogodila nekoliko sati ranije, jer se radi o izuzetno prometnom dijelu grada na kojem se svakodnevno kreće veliki broj pješaka. U blizini samog mjesta nesreće nalazi se banka na kojoj je postavljen video nadzor, pa bi eventualno snimak istog mogao ponuditi neke odgovore kako je došlo do ovako kobne i fatalne nesreće.

Tijelo nastradalog Admira Numića je prebačeno u prosekturu Bare, gdje će biti napravljena obdukcija istog. Tužilac Tužilaštva KS je također naredio da se uzmu uzorci krvi od povrijeđenog i nastradalog, kako bi se eventualno utvrdilo da li su u trenutku nesreće bili pod utjecajem alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava. Uviđaj su na mjestu nesreće obavili pripadnici MUP-a KS, u saradnji sa vještacima saobraćajne i mašinske struke.

Društevena mreža, Facebook, preplavljena je porukana prijatelja i poznanika dvojice mladića. Mnogi od njih jednostavno ne mogu da vjeruju da se dogodila ovakva nesreća. Brojni od njih su napisali kako mole Boga da barem Mirza preživi, s obzirom da se doktori bore za njegov život i da se nalazi u teškom stanju. 


3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.