1.4.2017. 16:02
1
Prije 25 godina zločinac Arkan je "oslobodio" Bijeljinu od Bošnjaka
Iza ponoći 31. marta 1992. godine snažna eksplozija probudila je Bijeljince. Bačena je bomba u kafiću kod autobuske stanice. Šest osoba je povrijeđeno. Bombu je bacio Aleksandar Zekić. Dan poslije, 1. aprila 1992. Bijeljina je gorjela, piše Patria.

Ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan, jurišnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, prije tačno 24 godine krenuo je da izvrši Miloševićevu generalnu probu agresije na BiH. Bez većeg otpora Bijeljina je tada pala u ruke Arkanu.

Iako je bilo i brutalnijih snimaka ratnog nasilja u BiH, fotografija američkog fotografa Rona Haviva, na kojoj se arkanovci iživljavaju nad ubijenim bijeljinskim civilima kod Krpića džamije i bijeljinske bolnice, postala je simbol bosanske strahote.

Na današnji dan prije 25 godina u hangare bivšeg Poljoprivrednog dobra "Semberija" dovedene su prve grupe Bošnjaka civila iz obližnje Bijeljine i Janje.

Tokom rata u BiH, period od 1992. do 1995. godine, u logoru Batković bilo je zarobljeno i mučeno oko 4.000 civila iz Posavine, Podrinja i Krajine.  

U logoru Batković ubijeno je više od stotinu logoraša, a veliki broj njih ubijen je u živom štitu ili pri kopanju rovova na prvim borbenim linijama.

Iako su na samom početku agresije na BiH, na ovim prostorima počinjeni najmonstruozniji zločini, do sada su osuđena samo četvorica zločinaca na ukupno 32 godine zatvora.Logor Batković zatvoren je tek nakon što je potpisan Dejtonski sporazum. 


1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.