11.12.2017. 15:15
1
Zukić i drugi: Svjedok ispričao kako je optuženom Bibiću dato 15.000 KM na "maramicu"
Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i drugim optuženim za više krivičnih djela.

Danas je svjedočio svjedok Tužilaštva s imunitetom Mehmed Mandra, koji je kazao da je još 2009. godine saznao da se do zaposlenja može doći preko optuženog Safeta Bibića, koji mu je "pomogao" da se zaposli kao portir u Domu zdravlja Vrazova.

Svjedok Mandra je potvrdio kako je Sanela Karagić dala Bibiću 15.000 KM za mjesto medicinske sestre u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

- Otišao sam Bibiću na Kliniku i razgovarali smo o zaposlenju. Dokumentaciju sam predao u petak, a već u ponedjeljak sam počeo raditi kao portir. Ugovor je bio na tri mjeseca, a nakon 15 mjeseci dobio sam ugovor na neodređeno - kazao je Mandra.

Mandra je kazao da je Sanelu Karagić i njenog supruga Andina upoznao 2016., godine kod jednog komšije. Tokom razgovora došli su i na temu zaposlenja, te im je on kazao da može pokušati da zaposli Sanelu kao medicinsku sestru, ali nije im htio odati Bibićevo ime.

- I ja sam došao do temelja, a u razgovoru s njima saznao sam da sa djetetom žive pod kirijom i htio sam nekako pomoći - ispričao je Mandra.

Mandra je dodao je i da im je rekao da će morati dati nešto "na maramicu". Kada se čuo sa Bibićem rekao mu je da mjesto medicinske sestre košta 15.000 KM, te da kao avans trebaju dati 3.000 KM. Svjedok je kazao da je Bibić kasnije tražio i bombonjeru i parfem za ženu do 45 godina, što je on prenio Saneli, koja je i to kupila.

Svjedok je kazao i da ga je Safet Bibić 2016. godine pitao da li poznaje nekog električara kojem je potreban posao, te je rekao da ne poznaje. Kasnije mu je, kako je istakao, rekao za Sanelu Karagić.

Bibićev advokat Almir Bibić pitao je Mandru da li se prepao za svoj posao nakon što je njegov branjenik uhapšen, a svjedok je odgovorio da nije.

Sanela Karagić, svjedokinja s imunitetom Tužilaštva, kazala je da sa suprugom i djetetom živi u Vogošći kao podstanar. Trenutno je zaposlena u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" kao medicinska sestra. Kazala je da Bibića poznaje još iz Više medicinske škole u Bihaću i za njega se pričalo da "lako polaže ispite".

- Bilo mi je važno da radim zbog osiguranja djeteta koje je stalno u bolnicama. Podsvjesno sam znala da drugačije ne može i da se bez para ne može - pojasnila je svjedokinja zbog čega se odlučila dati novac za zaposlenje.

Kako je Mandra rekao da moraju dati nešto "na maramicu", kao avans su dali 3.000 KM, a mjesec i po nakon toga i ostatak novca, preciznije 12.000 KM. Mandra je pozvao njenog supruga i rekao mu da je izašao konkurs za Opću bolnicu, te su joj rekli da ode da preda dokumentaciju.

Ona je to i uradila, a s njom je išao i Mandra. Kada je predala dokumentaciju na protokol, Mandra je pozvao "Bazu" i rekao da je završeno. Kasnije je nazvao i pitao je "da li je maramica spremna za ostatak".

- Posebno me povrijedilo kada mi je rekao da spremim dobru bombonjeru i parfem za ženu do 45 godina. Posljednjih 100 KM sam dala za to i nikada im to neću halaliti - ispričala je svjedokinja plačući.

U Općoj bolnici je počela raditi 11. augusta 2016., ali i pored obećanja, još je pod ugovorom na određeno. Njen suprug Andin Karagić je potvrdio priču.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje. 

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH i drugim institucijama. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA, tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja. 

Nastavak suđenja zakazan je za 8. januar 2018. godine. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.