20.12.2017. 22:30
0
Radončić i ostali: Azra Sarić prijavljena policiji
Svjedok Odbrane je na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje pravosuđa rekao da je prije godinu dana dobio prijeteći poziv od Azre Sarić koji je prijavio policiji.

Svjedok, čiji je identitet Sud BiH zaštito, iskaz je dao u korist Odbrane Bilsene Šahman, te je pomenuo da poznaje Sarićevu ali da sa njom ne komucira otkako je počelo suđenje, javlja BIRN.

“Fino se predstavila, rekla da se telefon prisluškuje i razgovor snima. Rekla je da je čula da o noj nešto govorim, što je neistina. Rekla je da ću biti protjeran i da ću završiti u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA)”, kazao je svjedok.

Sutradan je svjedok, kako je ispričao, otišao u policiju i prijavio razgovor, a dežurni tužilac je prema njegovim riječima naveo da se radi o ugrožavanju sigurnosti. Iz policije su svjedoka zvali sutradan kako bi dao izjavu, jer je to isto učinila i Sarić, a dodao je da ne zna šta se desilo nakon toga.

“U prvi mah mi je to djelovalo kao provokacija. U jednu ruku sam se osjećao ugroženim, dobijam pozive osobe za koju znam da je svjedok. Samo sam htio da se napravi zabilješka”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, svjedok je istakao da je Sarićevoj rekao da je spreman da se suoči sa osobom od koje je čula da je o njoj nešto govorio, kao i da nema razloga da priča o osobi koja mu je nebitna.

Radončića optužnica tereti da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Bakir Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Drugi svjedok Azra Halilović, administrativni radnik u Avaz-roto pressu, ispričala je da je u januaru prošle godine u kabinet u kojem radi došla Nermana Hadžijahić da preda CV. Pojasnila je da postoji procedura dolaska kao i da je kolegica obavjestila da kod nje treba da dođe gospođa da nešto preda.

“Susret je trajao minutu. Tek toliko da mi gospođa kaže da treba da preda CV i da to ima na stranici Ministarstva vanjskih poslova. Rekla sam da nema problema i da ću to zaprimiti”, istakla je svjedokinja i naglasila da Hadžijahić nije tražila da se vidi sa Radončićem niti je išta naznačavala.

Pojasnila je da za Hadžijahić uopšte nije urađen nikakav prijedlog, što je utvrdila nakon što je Radončić od nje tražio da izvrši provjeru svih foldera sa dokumentima.

„Sjećam se da je Radončić rekao da je bitno da potražim taj akt i kako misli da mu je nešto podmetnuto od Izetbegovića. Apsolutno nije postajao akt, niti je zaveden u protokolu“, dodaje svjedokinja.

Odbrana je svjedokinji preznetirala razgovor između nje i Radončića u kojem je optuženi pita ko je potpisao CV za ambasadoricu, na šta Halilović odgovara da ne zna i da orginalni obrasci nisu kod nje.

Svjedokinja je pojasnila da tada nije znala o kome se radi i da joj je Radončić tek sutradan rekao da potraži taj akt.

U svojstvu svjedoka je saslušan i Faruk Vele, nekadašnji glavni i odgovorni urednika Avaza, koji je izjavio da Radončić nije naređivao niti uticao na objavljivanje članaka o Sarićevoj a koji se tiču smrti pacijenta Sabahudina Hukare.

Nastavak suđenja je 10. januara.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.