26.1.2018. 13:45
3
Enisa i Sanel Đalić, vlasnik teretane "300" na Čengić Vili, označeni kao organizatori kriminalne grupe: Spominje se oko 150 firmi u KS, budžet FBiH oštećen za 30 miliona KM
FOTO: Faktor.ba
Pripadnici MUP-a KS prije dva dana su, po nalogu Tužilaštva KS, izveli veliku akciju kodnog naziva "Zadruga" u kojoj su pretresli više od 30 objekata i uhapsili nekoliko osoba.

U akciji su još učestvovali i pripadnici SIPA-e i OSA-e, te inspektori Porezne uprave FBiH. Uhapšenima se na teret stavljaju krivična djela organiziranog kriminala, pranja novca i zloupotrebe položaja. Podsjećanja radi, u akciji od prije dva dana su uhapšene sljedeće osobe:

Sanel Đalić, vlasnik fitness kluba "300" na Čengić Vili, i njegova supruga Enisa,
Ramiz Duraković, direktor JP Lokom,
Milam Bralović, direktor vlasnik firme "Mibral",
Hadis Kustura, direktor firme "MHS",  i uposlenik firme Ali Kadrić,
Nihad Bilić, direktor firme "Best&Time", 
Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, 
Saliha Dervišević, direktor firme "ELMAX-INŽENJERING", 
Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme "Simp company".
Uhapšeni su još: Husein Borišić, Senad Biberović, Hasan Lojo, Amela Lojo i Haris Odobašić. Nakon saslušanja pušteni su Amela Lojo i Haris Odobašić. 


Dobili smo saopćenje Tužilaštva KS u kojem stoji sljedeće:

"Nakon višemjesečnog rada na otkrivanju izvršilaca i dokumentiranju krivičnih djela, po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a KS slobode su lišili 15 osoba na području KS zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.  Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, dvije osobe su puštene na slobodu.
 
Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju 'Eslider' i 'Leading' terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, oprala više desetina miliona maraka.  
 
Članovi grupe su: Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.  
 
Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu,  inspektorima Porezne uprave FBiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH"
, stoji u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, sama akcija kojom se pokušava razbiti lanac kriminala, pranja novca i zloupotrebe položaja, obuhvata čak 211 osoba sa područja KS. Prema pisanju istog lista, ovo je jedna od najopsežnijih akcija na području Kantona Sarajevo, ali i same BiH.

Spominje se oko 150 firmi sa područja KS koje se sumnjiče za pranje novca, a prema posljednjih izvještajima u legalne tokove je pušteno preko 40 miliona KM, čime je budžet FBiH oštećen za oko 30 miliona KM. 

Prema pisanju Avaza, kao organizatori ove kriminalne grupe označeni su supružnici Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnik teretane "300" na Čengić Vili, a ujedno i vlasnici agencija za posredovanje "Eslider" i "Leading". Oni se terete da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, oprala više desetina miliona maraka. 

U samoj akciji su obavljeni pretresi na 14 lokacija u Sarajevu, Pretreseno je 12 firmi, pet stanova, šest motornih vozila i 19 osoba. Kerim Čelik, branilac uhapšenog Sanela Đalića, rekao je kako se njegov klijent tokom saslušanja branio šutnjom. 

"Očekujem da moj klijent, nakon konsultacija, da sveobuhvatnu izjavu Tužilaštvu KS, jer je prijava dosta opširna sa mnogo nejasnih okolnosti", rekao je Čelik, prenosi Dnevni Avaz.

Među 12 uhapšenih u jučerašnjoj akciji "Zadruga" je i Ramiz Duraković, direktor "Lokoma", javnog preduzeća koje se bavi zaštitom i održavanjem objekata u Novom Gradu, te u okviru poslovanja posjeduje Higijenski servis koji se bavi smještanjem pasa u skloništima. Duraković je na poziciju direktora "Lokoma" imenovan 2015. godine. 

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za devet osoba uhapšenih u akciji ''Zadruga''. 

Pritvor je zatražen za supružnike Enisu i Sanela Đalića, vlasnike Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Leading“, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, osnivača i direktor firme "Simp company2, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost "Obnova", Nihada Bilića, direktora firme "Best&Time", Hadisa Kusturu, direktora firme "MHS“, Alija Kadrić, firma "MHS“ te Ramiza Durakovića, direktora "Lokoma". 

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni uticali na svjedoke i prikrivali dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. U odnosu na Enisu Đalić, Borišića i Durakovića, pritvor je zatražen i zbog opasnosti od bjekstva. 

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) se u saopćenju za javnost obratila nadležnima da pojasne neke stvari oko akcije "Zadruga".

"Ovo nije prvi skandal koji se veže za poslovanje firme "Lokom", ali hapšenje njenog direktora, kap je koja je prelila čašu. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, i njegova SDA građanima duguju objašnjenje šta se dešava u ovoj kompaniji, koja se finansira novcem građana.

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, smo i ranije upozoravali da je "Lokom" pretvoren u SDA firmu za izvlačenje budžetskog novca, ali ni SDA, kao ni Efendić, nisu smatrali da zbog toga javnosti trebaju položiti račune. Sada je jasnije zašto su i mijenjali Statut preduzeća kako bi zaposlili direktora sa srednjom stručnom spremom i zašto su stalno povećavana budžetska sredstva koja su se po raznim osnovama prebacivala Lokomu. Zato ih sada pozivamo da objasne je li novcem koji je izvlačen putem JP "Lokom" plaćana kampanja SDA?

Ukoliko se pokaže da je "Lokom" zloupotrebljavao podatke studenata i učenika, kako bi izvlačio budžetski novac, onda za to odgovornost, makar političku i moralnu, mora snositi i načelnik Efendić koji bi trebao podnijeti ostavku"
, stoji u saopćenju SDP-a.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.