17.12.2018. 8:38
0
Sudovi u RS osudili 3.128 lica, u zatvor poslali njih 566
Sudovi u Republici Srpskoj tokom prošle godine osudili su 3.128 punoljetnih lica, od čega je za njih 566 izrečena zatvorska kazna.

Neki od njih vjerovatno sada nisu iza rešetaka, jer su im uvažene žalbe na prvostepene postupke ili je drugostepeni postupak u toku.

Najviše kazni bilo je do šest mjeseci zatvora, njih 364, a slijede sankcije od pola do dvije godine robije, na šta su osuđena 133 lica.

Kazna od dvije do pet godina odrezana je u 44 slučaja, a u 25 predmeta sankcija je iznosila više od pet godina robije. Kako je navedeno u "Statističkom godišnjaku", od 3.128 osuđenih, 254 su žene.

Ubjedljivo najviše osuđujućih presuda doneseno je za krivična djela protiv imovine, gdje spadaju i krađe i pljačke - njih čak 1.048.

Najstrože su kažnjavana krivična djela protiv života i tijela, u šta se, primjera radi, ubrajaju i ubistva i nanošenje povreda, i u tom segmentu je 16 lica osuđeno na po više od pet godina.

Ipak, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da su se mnogi pred sudovima izvukli i s uslovnim osudama. U pitanju je čak 1.690 lica.

"Sudska opomena izrečena je za 31 lice, a novčana kazna za njih 838", navodi se u "Statističkom godišnjaku".

Zanimljivo je da su prošle godine zabilježena i tri slučaja da su optuženi proglašeni krivima, te da su - oslobođeni kazne.

Pravnici smatraju da se kvalitet rada prvostepenih sudova ogleda u odlukama koje drugostepeni sudovi donose po žalbama.

"Postoji niz parametara, ali se, primjera radi, gleda da li je proces završen u razumnom roku, ali i to da li je presuda potvrđena, ukinuta i slično", pojašnjava banjalučki advokat Mirko Dabić.

Po njegovim riječima, u praksi pravosuđa kroz vrijeme došlo je do određenih promjena.

"Sjećam se u ona vremena ako se tužiocu dese tri oslobađajuće presude, ide se u postupak razrješenja. Danas se po dva puta presude ukidaju. To su strašno veliki troškovi", ističe Dabić.

Jedan od maratonskih procesa, koji je bio aktuelan prošle, kao i prethodnih godina, jeste slučaj "Specijalci".

Bivšim specijalcima Vladanu Maliću (36), Goranu Parašu (31) i Aleksandru Popoviću (32), te Olegu Bandi (34), koji im je po optužnici bio saučesnik, sudi se po treći put za "pljačku vijeka", tokom koje je na autoputu Banjaluka - Gradiška ukradeno oko 617.000 maraka u septembru 2015. godine.

U prvom postupku Malić, Popović i Paraš osuđeni su na po 11 godina, dok su Bandi odrezane dvije godine manje, ali je Vrhovni sud RS tu presudu ukinuo.

U obnovljenom postupku su četvorici optuženih izrečene za po pola godine blaže kazne, ali je i taj postupak pao u vodu u septembru ove godine, prenose Nezavisne.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.