21.2.2019. 14:38
0
Šef Smaila Šikala pokušao pobjeći iz zatvora u Peruu
Srbijanac Zoran Mihailović Jakšić (57), vođa zloglasne grupe „Amerika“, prošle nedjelje pokušao je pobjeći iz maksimalno čuvanog zatvora u Peruu, gdje služi 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Njegovoj bandi „Amerika“ pripadao je i Smail Šikalo, koji je pritvoren na 18 mjeseci u istom zatvoru, jer je htio prebaciti tonu i po kokaina u Bosnu i Hercegovinu. Dok mu šef pokušava pobjeći, Šikalo u pritvoru čeka suđenje, a prijeti mu 25 godina zatvora.


Platio bijeg

Jakšić, krijumčar droge i ubica, pokušao je pobjeći kroz bolnicu glumeći bolesnika, ali su zatvorski čuvari osujetili njegov plan.

- Jakšić se žalio na zdravstvene tegobe, zbog čega je uprava zatvora bila prinuđena da ga preveze na pregled. Stražari su munjevito reagirali i njegov plan da im umakne je propao - objavili su peruanski mediji.

U tamošnjim medijima nije precizirano je li čovjek s hiljadu lica, kako zovu Jakšića, a za kojim tragaju Argentina, Grčka, Njemačka, Australija, BiH, pokušao pobjeći iz ordinacije ili tokom transporta „maricom“.

Å ikalo pritvoren na 18 mjeseci - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Šikalo pritvoren na 18 mjeseci

Prema pisanju peruanskih medija, Jakšić je prije dvije godine lično platio i organizirao da narkobos Horhe Medina Gavilan (Jorge) iz zatvora u Peru pobjegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće.


Stavljen u samicu

Medina je pristao da bude jedan od glavnih svjedoka u procesu protiv Jakšića. Medina je prije svjedočenja pobjegao, pa se vjeruje da je Jakšić finansirao ovaj bijeg. Jakšić je poslije prebačen u samicu. Onemogućeni su mu svi kontakti s drugim osobama. Povećan je broj stražara koji se brinu o njegovoj sigurnosti.

- Zato je sada bio svjestan da je nemoguće da išeta tek tako i najvjerovatnije je dio plana bio da zatraži ljekarski pregled, jer je u tome vidio jedinu šansu da se ne vrati iza rešetaka - naveli su mediji u Peruu.


Turbo mu plaćao prostitutke

Jakšić je uhapšen u julu 2016. u akciji američke DEA-e, kada je s lažnim dokumentima pokušao pobjeći u Ekvador. Tokom istrage utvrđeno je da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta.

Tokom boravka u zatvoru, kako je utvrdila tamošnja policija na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora, Jakšiću su u posjetu dolazile prostitutke. Navodno, kriminalac Oskar Rodrigez Gomez (Oscar Rodriguez), poznat po nadimku Turbo, organizirao je i plaćao da mu žene dolaze, a imao je i stražara koji ih je propuštao, penosi Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.