7.5.2019. 16:43
0
Migranti sve agresivniji prema policiji
Pripadnici Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ susreću se sa nizom poteškoća u sprovođenju operativnih mjera prema migrantima koji pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlašćena službena lica, saopšteno je iz MUP-a HNK.

U saopštenju se navodi da pri vršenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da u MUP-u imaju evidentirano da isto lice izvrši više krivičnih djela pod različitim imenima.

Iz policije podsjećaju da je 18. maja prošle godine godine na područje HNK iz Sarajeva prebačeno 297 migranata koji su smješteni u Imigracioni centar Salakovac kod Mostara.

Veliki broj migranata na područje HNK stigao je ilegalno, odnosno krijumčarskim rutama, i to iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, a među kojima Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko, navodi se u saopštenju.

Od 18. maja prošle do 30. aprila ove godine pripadnici MUP-a HNK pronašli su još 330 migranata, te sproveli zakonom predviđene procedure.

"Za taj period policijski službenici iz MUP-a HNK evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima. Osim narušavanja javnog reda i mira migranti su na području HNK izvršili 24 krivična djela krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari, te napadi na ovlašćana službena lica", ističe se u saopštenju.

Iz kantonalnog MUP-a napominju da pripadnici policije, od dolaska migranata u HNK do danas, prema njima postupaju u skladu sa propisima BiH i međunarodnog prava, koje posebno štiti ljudska prava migrantske populacije, prenosi Srna.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.