14.4.2020. 12:23
4
Sarajevo: Zbog prekršajnog naloga pozivao na ubistvo policajaca pa uhapšen
Sarajevska policija u ponedjeljak je u 16.45 sati zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 32. KZ F BiH (podstrekavanje), lišila je slobode lice M.H. rođen 1987. godine iz Sarajeva.

“Radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela počinjenog objavljivanjem komentara lica M.H. na jednom od internet portala, kojima se poziva na nasilje nad policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici Prve PU su, u saradnji sa nadležnim službama Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, identifikovali i pronašli, te potom lišili slobode navedeno lice. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz Uprave policije MUP KS.

Kako je kazao Mirza Hadžiabdić, portparol Uprave policije MUP KS ovo lice je policijskim službenicima u potpunosti priznalo izvršenje navedenog krivičnog djela, a njegovi komentari su posljedica zakonitog rada policijskih službenika koji su mu dan ranije izdali prekršajni nalog za nepoštivanje naredbi Federalnog štaba civilne zaštite koje se odnose na obaveznu socijalnu distancu i obavezno nošenje zaštitne maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja na javnom prostoru.

“Nikakve prijetnje, niti bilo kakva bahatost pojedinaca neće biti tolerisana od strane policije Kantona Sarajevo. Kada su u pitanju aktivnosti koje policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provode u vezi sa aktuelnom problematikom pandemije koronavirusa naglašavamo da policija provodi naredbe nadležnih organa, sve s ciljem prevencije širenja koronavirusa i zaštite zdravlja građana. Svaki građanin koji bude sankcionisan izdavanjem prekršajnog naloga, kako zbog prekršaja koji se odnose na nepoštivanje naredbi nadležnih kriznih štabova, tako i po bilo kojem drugom osnovu, ima pravo, ukoliko smatra da nije odgovaran za prekršaj koji mu se stavlja na teret, zatražiti sudsko odlučivanje kod nadležnog suda. To pravo mu niko ne može osporiti, kao što ne može niko sprečavati, prijetiti ili omalovažavati policijske službenike da vrše poslove i zadatke u skladu sa zakonom. Ovom prilikom osuđujemo svaki vid prijetnji upućenih policijskim službenicima i garantujemo da ćemo svoje radne obaveze nastaviti izvršavati predano i savjesno, sukladno zakonu, sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti naših građana. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim građanima koji poštuju preporuke i naredbe nadležnih organa, a posebno onima koji su u proteklih nekoliko sedmica uputili niz izraza zahvalnosti i pohvala na rad i djelovanje Uprave policije i policijskih službenika u ovim vrlo teškim i složenim okolnostima”, kazao je Hadžiabdić. 

Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS kazala je da će osumnjičeni nakon kriminalističke obrade biti pušten na slobodud jer nema osnova za daljnje zadržavanje, dok predmet ide u redovnu proceduru.




(Patria)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.