21.1.2016. 14:29
2
Mladu Samru Aliefendić pregazio i usmrtio Hasib Redžo, koji je prije 16 godina iz pištolja ubio dvije osobe
U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se prije dvije noći dogodila na kolovozu raskrsnice lokalnog puta Ilijaš - Donja Luka smrtno je stradala 25-godišnja Samra Aliefendić iz Sarajeva. Automobilom Volkswagen Golf 4, registarskih oznaka E70-T-042, upravljao je Hasib Redžo rođen 1961. u Brezi gdje je i nastanjen.

Ono što je posebno stravično u cijeloj ovoj priči je to da je Redžo bio u alkoholiziranom stanju vozeći automobil kojim je udario nesretnu djevojku, a osim toga uopće nije posjedovao vozačku dozvolu, to jeste nije nikada položio vozački ispit. Da situacija bude još stravičnija, nehatni Redžo je nakon što je udario i usmrtio djevojku, pobjegao sa mjesta nesreće, iako je djevojka prvobitno davala znakove života.

Stradala pješakinja davala znakove života

Stradala pješakinja, Samra Aliefendić, rođena je u Sarajevu 1991. godine, a bila je nastanjena u ilijaškom naselju Malešići. Pješakinja je zbog teških tjelesnih povreda koje je zadobila preminula na KCUS-u. Spomenuti Redžo je, kao što smo već istakli, pobjegao sa mjesta nesreće, a policija ga je uhapsila dva sata nakon nesreće uz pomoć građana koji su bili svjedoci svega onoga što se dogodilo.

Podsjećanja radi, do udesa je došlo u utorak iza 19:00 sati na raskrsnici lokalnog puta Ilijaš – Donja Luka u blizini ilijaške Željezare, kada je Hasib Redžo, vozeći Golf IV, udario i na cestu oborio pješakinju Samru Aliefendić, te se vozilom udaljio, iako je mogao vidjeti da stradala u tom trenutku daje znakove života. Na mjesto udesa je brzo stigla ekipa Hitne pomoći koja je Samru Alifendić odvezla na KCUS, gdje je ubrzo preminula, a doktori su samo mogli konstatovati smrt nesretne djevojke.

Policija je pronašla i uhapsila Redžu zbog teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja u vezi sa ugrožavanjem javnog prometa usljed omamljenosti i neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći. Nakon što je urađen alkotest, kod njega je utvrđeno 1,8 promila alkohola u organizmu. 

„Koristimo priliku da zahvalimo građanima koji su svojim postupkom i aktivnom saradnjom sa policijom doprinijeli da se izvršitelj navedenog krivičnog djela u najkraćem mogućem roku pronađe i liši slobode. Ovo je jedan u nizu primjera kada saradnja građana i policije rezultira uspjehom u rasvjetljavanju krivičnih djela i drugih događaja“, saopćili su jučer iz MUP-a Kantona Sarajevo.

"Dana 19.01.2016. godine u 19:10 sati, na kolovozu raskrsnice lokalnog puta Ilijaš - Donja Luka, općina Ilijaš, dogodila se saobraćajna nesreća. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješakinje A.S., rođena 1991. godine u Sarajevu, nastanjena u Ilijašu, od strane putničkog motornog vozila marke VW Golf 4, reg. oznake E70-T-042, kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao R.H., rođen 1961. godine u Brezi, gdje je i nastanjen, nakon čega se vozilom udaljio sa lica mjesta. U ovoj saobraćajnoj nezgodi, teške tjelesne povrede opasne po život zadobila je A.S., a ljekaraska pomoć joj je ukazana na KCUS-u, gdje je istog dana oko 19:45 sati, preminula od zadobijenih povreda.

Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i  policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci mašinske i saobraćajne struke. Pomenutog dana u 21:00 sati, R.H. je lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 336. Stav 4. (Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa), a u vezi članom 333. (Ugrožavanje javnog saobraćaja usljed omamljenosti) i člana 337. Stav 2. (Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi) KZ FBiH. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovnaju navedenog događaja", stoji u saopćenju iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Hasib Redžo prije 16 godina ubio dvije osobe

Hasib Redžo iz Breze je itekako poznat policiji i od ranije. Naime, njega je Kantonalni sud ZDK prije 12 godina osudio na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog dvostrukog ubistva u naselju Dabravine, koje se nalazi između Vareša i Breze. Sve se dogodilo još 2000. godine kada je Redžo u kafani Estrada ispalio hitac iz pištolja koji je prošao kroz tijelo Šemsudina Alija i pogodio u glavu Izudina Cakala.

Vrhovni sud FBiH je 2005. potvrdio prvostepenu presudu kojom je osuđen na osam godina zatvora. Redžo je kasnije izbjegavao izdržavanje kazne, zbog čega je FUP za njim raspisao potjernicu, po kojoj su ga pripadnici MUP-a KS uhapsili u decembru 2006. godine u naselju Dobrinja.

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.