12.11.2016. 9:30
0
Bolnica nije odgovorna za smrt porodilje u Gradišci
Komisija za vanredni stručni nadzor u Bolnici Gradiška utvrdila je da je porodilji Jovani Šinik u toj zdravstvenoj ustanovi pružena adekvatna zdravstvena zaštita, propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije za postporođajno krvarenje.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta Republike Srpske Dragan Bogdanić je nakon sastanka s predstavnicima Komisije za vanredni stručni nadzor, koja je imenovana povodom ispitivanja okolnosti pod kojim je došlo do smrti ove porodilje, saopštio da je porodilji pružena adekvatna zdravstvena zaštita, propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije za postporođajno krvarenje, javlja “Fena”…

Komisija je konstatovala da je Bolnica Gradiška, prilikom pružanja zdravstvene zaštite porodilji, ispunjavala sve uslove kada je u pitanju prisutnost stručnog osoblja (specijalisti ginekologije i akušerstva, pedijatrije, anestezije i transfuzijske medicine), opremljenost potrebnim medicinskim instrumentima, snabdijevenost potrebnim lijekovima, krvnim derivatima i sanitetskim materijalom.

Također, Komisija za vanredni stručni nadzor je konstatovala da u Bolnici Gradiška nedostaju pisane procedure, te da nije proveden proces certifikacije, saopšteno je iz bh. entitetskog resornog ministarstva.

Nakon sastanka sa Komisijom, ministar zdravlja i socijalne zaštite sastao se danas i sa suprugom preminule Jovane Šinik kome je još jednom izrazio saučešće sa iskrenim žaljenjem što je i pored pružene adekvatne zdravstvene zaštite, došlo do smrtnog ishoda.

Ranko Šinik je izrazio svoje nezadovoljstvo ličnim odnosom dr. Dragana Janjića zaposlenog u Bolnici Gradiška.

Bogdanić se sastao i sa direktorom Bolnice Gradiška Vladom Marjanovićem, kojem je naloženo da odmah otkloni navedene nedostatke i o tome obavijesti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Takođe, zatražio je da direktor ove zdravstvene ustanove provede postupak povodom navoda gospodina Šinika, te u skladu sa nalazima obavijesti relevantne institucije.

U cilju prevencije budućih neželjenih događaja, te kako bi se unaprijedile procedure pružanja usluga, ministar zdravlja i socijalne zaštite će formirati Komisiju koja će u narednom periodu izvršiti vanredni nadzor svih porodilišta u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Banjalučko Okružno tužilaštvo je po redovnoj proceduri izuzelo dokumentaciju vezanu za ispitivanje okolnosti pod kojim je došlo do smrti porodilje i dalje će postupati u skladu sa svojim nadležnostima.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.