18.11.2016. 16:33
1
Advokat Lejle Fazlagić: Tražimo pravnu zaštitu od EU, u BiH su ugrožena ljudska prava moje branjenice
Zagrebački advokat Milko Križanović uputio je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo u ime Lejle Fazlagić-Pašić pismo u kojem navodi da je slučaj protiv nje montiran i da se stavlja pod zaštitu Hrvatske, piše Avaz.

Kako je za Avaz.ba rekao ona se neće odazvati bh. pravosuđu koje je za njom raspisalo potjernicu u sklopu akcije „Pravda“ te je dodao da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

- Kazneni zakon BiH jasno govori da se potjernica treba povući onog časa kada se zna gdje se pojedina osoba za kojom se traga nalazi. Fazlagić-Pašić je za ovaj postupak saznala putem medija i zaprepašteni smo silinom neargumentacije kojom se izlazi u javnost, kojom se šteti interesima i ugrožavaju se građanska prava moje stranke. Iz tog razloga smo uputili dopis Kantonalnom tužilaštvu u kojem ukazujemo na sve nepravilnosti – kazao je on.

Križanović je naglasio da je Lejla Fazlagić državljanka Republike Hrvatske, samim tim i EU i stavit će se pod zaštitu Evropskog suda za ljudska prava.

- Smatramo  da je Kantonalno tužilaštvo svojim javnim nastupima ugrozilo načelo presunkcije nevinosti. Već su ukazivali na njenu krivnju i odgovornost što nisu smjeli raditi. Time su uzbunili javnost i fiktirali su  medijski prostor i ja kao branitelj sam joj savjetovao da zaštitu traži pred Evropskim sudom jer Kantonalno tužilaštvo ne daje jamstvo da bi postupak prema mojoj stranci u BiH bio proveden zakonito i imamo osnovanu sumnju da su dokazi prikupljani na nezakonit način - kazao je zagrebački advokat.

On je rekao da Lejla nije u bijegu i da ona kao državljanka RH ima imovinu u ovoj zemlji i maloljetnu kćer kojoj je potrebno liječenje.

- Ona je prilikom napuštanja dužnosti sudije u Sarajevu obavijestila o ovoj činjenici i ona je došla u Hrvatskoj davno prije kako bi ti nastavila liječenje kćeri. Na jedan vrlo brutalan i neprimjeren način se govori da je ona u bijegu, a to nije tačno. Način na koji Tužilaštvo plasira informacije u medijima vezano za moju stranku dovodi da se protiv nje vodi jedan medijski linč i to svakako ne koristi načelu pravičnog ponašanja - rekao nam je Križanović.

Podsjećamo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je raspisivanje potjernice za Fazlagić zbog sumnje da je učestvovala u organiziranoj kriminalnoj grupi zajedno s ukupno 19 uhapšenih u akciji "Pravda", a Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je ovaj zahtjev.

Tužilaštvo KS je za Fazlagić zatražilo raspisivanje potjernice 13. novembra, jer se osumnjičena nalazi u bjekstvu, a prema dostupnim informacijama, ona već duže vrijeme živi u Rijeci.

(Avaz/Merima Druškić)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.