28.2.2017. 15:23
3
Nastavljeno suđenje za ubistvo Dženana Memića: Zašto nije vještačena majica Alise Mutap?
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria.

Danas su se na Sudu pojavila tri vještaka koji su uposlenici Federalne uprave policije, Odsjeka za forenzička ispitivanja.

Danas je na projektoru prikazano mjesto događaja od 8. februara 2016. godine te tragovi od 1 do 10 koji uključuju komade stakla, plastike, krvi, laka. Zanimljivo je da na samom predmetu naznačeno da je riječ o ubistvu!

Prvi je svjedočio Ivica Perović, vještak koji 6 godina radi na poslovima hemijskog vještaka. On je naredbom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 1. juna 2016. godine bio zadužen da utvrdi da li tragovi boje pronađeni na mjestu događaja potiču od VW kombija.

Na vještačenje je došao komad tamnozelene boje sa mjesta nesreće, uzorak boje sa retrovizora i uzorak boje sa desnog blatobrana.

Vještak je radio uporednu analizu te je utvrdio da su površinske boje ista vrsta boje, ali da ne može tvrditi da uzorci potiču jedan od drugog. Vještak je kazao da je riječ o mahovinazelenoj boji.

Na pitanje advokata optuženih Rusmira Karkina da li je moguće da je i 1. juna 2016. godine došla naredba Tužilaštva i da je izvršena analiza, vještak je kazao da je moguće.

Tragovi su došli u kovertama, a na pitanje advokata Karkina da li su koverte došle zapečaćene, svjedok je kazao koliko se sjeća bile su zalijepljene.

On je potvrdio da nije napravio zapisnik prilikom otvaranja koverti.

Također, svjedok je potvrdio da je trag zelene boje više puta tretiran, te da je ranije dobio naredbu da ga uporedi sa vozilom koje se dovodilo u vezu sa ovim događajem (zeleni Renault Clio op.a.).

Vještak Perović je kazao da nije fotografisao tragove koje je dobio.

Drugi vještak koja je iznijela svoj nalaz bila je Elvira Karahasanović. Njen zadatak bio je da vještači tragove krvi pronađene na licu mjesta kao i odjeću Alise Mutap, Dženana Memića i Mirze Ploskića.

Karahasanović je kazala da je dobila vatirane štapiće sa tragovima koji su asocirali na krv. To su bili tragovi 7, 9 i 10.

Nakon što su utvrdili da je riječ o humanom porijeklu pristupilo se DNA analizi te je utvrđeno da krv sa traga 7 pripada Alisi Mutap, trag 9 Dženanu Memiću i trag 10 također Alisi Mutap.

Na vještačenje je dostavljen nesporni uzorak koji je uzet po naredbi Tužilaštva KS  11. marta 2016. godine.

Vještačenjem odjeće Alise Mutap utvrđeno je da su tragovi krvi pronađeni i na prednjoj i na zadnjoj strani jakne, dominantnije na zadnjoj strani od okovratnika prema donjim dijelovima.

Na pantalonama su pronađeni tragovi zemlje i krvi. Zanimljivo je da predmet analize nije bila majica Alise Mutap.

Na džemperu Dženana Memića u dijelu okovratnika pronađeni su tragovi krvi, na potkošulji na prednjoj strani, na jakni u gornjem dijelu od okovratnika ka desnoj strani. Na hlačama je uočeno prisustvo krvi na zadnjoj strani.

Također, tragovi koji su pronađeni na pištolju koji je pronađen kod Dženana Memića nisu bili dovoljni za analizu.

Jakna Mirze Ploskića koja je vizuelno pregledana i uz pomoć lupe sadržavala je tragove krvi, ali analizom je utvrđeno da se radi o krvi muške osobe ali ne Dženana Memića.

Vještakinja Karahasanović nije znala tačnu makrolokaciju sa koje je uzet uzorak traga 7 s obzirom da su dva traga jedan do drugog a jedan od njih nije ni označen što je bilo vidljivo iz fotodokumentacije koja je prikazana u sudnici.

Vještakinja je potvrdila da su tragovi krvi na odjeći Alise Mutap nastali usljed obilnog krvarenja.

Posljednja je svoj nalaz iznijela vještakinja Alma Ušanović koja je vještačila trag broj 5 komad plastike, metalni ključ, kuhinjski nož, metalnu cijev, te neke predmete koji su izuzeti od Ljube i Bekrije Seferovića kao i Vasvije Sejdović kao što su sjekira, drvena drška, dizalica.

Ona je kazala je da je komad plastike bio pozitivan na prisustvo krvi Alise Mutap. Dok tragovi na ključu za točak i nožu ne mogu se povezati sa Alisom Mutap, Dženanom Memićem, Vasvijom Sejdović, Ljibom i Bekrijom Seferovićem.

Na pitanje sudije Igora Todorovića odakle potiče komad plastike i sa kojeg dijela vozila, vještakinja je kazala da je izuzet tokom uviđaja u Velikoj aleji 8.02.2016. godine ali da ne zna sa kojeg dijela.

Nastavak suđenja je 14. marta 2017. godine u 13 sati. 

(Patria)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.