18.3.2017. 19:49
18
Automafija sa Sokoca krade po Sarajevu: Ni traga autima selektora Baždarevića i hrvatskog voditelja
Iako zvanična statistika MUP KS pokazuje da je došlo do značajnog pada broja ukradenih automobila u Sarajevu, dvije krađe u samo tri dana ipak su upalile alarm da automafija ne miruje, piše agencija Patria.

Automobil Golf 6 hrvatskog voditelja Daniela Delalea ukraden je 15. marta u starom dijelu Sarajevu, a u četvrtak navečer ispred porodične kuće selektora nogometne reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića i njegov skupocjeni BMW X5. Iako je MUP KS poduzeo sve operativne aktivnosti još uvijek nema informacija da li je ijedno od ova dva vozila pronađeno.

Postepeni pad broja ukradenih vozila u Kantonu Sarajevu zabilježen je nakon što je u avgustu 2016. godine izvedena akcija u kojoj su tri lopova spriječena u krađi BMW-a na Ilidži. Radilo se o organiziranoj grupi s Pala koja je krala vozila na području Kantona Sarajevo i odvozila ih na teritorij RS-a odnosno Lukavice, Pala i Sokoca. Tada su uhapšeni Savo Petričević, Bojan Košarac i Njegoslav Milinković. Od posljedica ranjavanja preminuo je Savo Petričević.

Od tada do danas iz mjeseca u mjesec smanjivan je broj ukradenih automobila u odnosu na 2016. i 2015. godinu. No, posljednja dva slučaja ukazuju na postojanje još jedne grupe automafijaša. Naime, kako Patria nezvanično saznaje riječ je također o grupi sa Sokoca koja „operiše“ po Sarajevu.   

Inače u mjesecu februaru uhapšena su dva lica Č.N., rođen 1994. godine u Sarajevu i L.S., rođen 1964. godine u Sarajevu koji su ukrali čak 19 automobila u Kantonu Sarajevo za šta su koristili šlep-službu te vozila prebacivali u Visoko gdje su rastavljani i u dijelovima prodavani na auto otpadima.

Prema pouzdanim saznanjima kojima odranije raspolaže agencija Patria, MUP RS dobro je bio upoznat sa slučajevima krađe automobila u Sarajevu, jer je na jednom sastanku koji je organiziran još 2015.  godine osobama koje se povezuju sa automafijom „zaprijećeno“ da „nijedno vozilo ne smije biti ukradeno na Palama i Sokocu“.

Prema statistici najveći broj vozila krade se na području općine Novi Grad i Stari Grad koje su u blizini međuentitetske linije FBiH i RS-a. Najčešće se kradu vozila marke VW, Audi, BMW i Škoda i to u periodu od 22 do 4 sata ujutro. 

(NAP)

18
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.