21.6.2017. 15:38
0
Predložena mjera pritvora za Nermina Jahića uhapšenog u akciji "Master"
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Nermina Jahića (1994), rođenog u Skoplju, državljanina BiH i Srbije, kojeg su lišili slobode ovlašteni službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku akciji kodnog naziva „Master“, a koji je u proteklom periodu bio nedostupan pravosuđu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.

Radi se o istrazi koju provodi Tužilaštvo BiH sa partnerskim policijskim agencijama, a u vezi sa nezakonitostima oko uvoza velikih količina tekstilne robe u BiH i nezakonitog umanjivanja poreznih i carinskih dadžbina, čime je za velike iznose oštećen državni budžet.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora je upućen zbog postojanja osnovane bojazni da bi, ukoliko bi se osumnjičeni našao na slobodi, mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove, te da bi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Također, s obzirom na to da osumnjičeni Jahić posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Srbije, osumnjičeni bi puštanjem na slobodu mogao otići na područje Srbije te na taj način izbjeći krivično gonjenje i krivičnu odgovornost pred Tužilaštvom i Sudom BiH, te je i iz tog razloga predloženo određivanje mjere pritvora, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.