4.9.2017. 17:11
0
Optuženi Savo Tepić je predlagao da svi koji imaju rodbinu u neprijateljskoj vojsci budu protjerani
U nastavku suđenja za ratni zločin u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza kojima žele dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada, kao i o protjerivanju nesrpskog stanovništva, javio je BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko zapisnika sa sjednica Ratnog predsjedništva općine Kotor-Varoš iz 1992. godine u kojima, između ostalog, stoji da je donesena odluka da se hala u pilani koristi kao zatvor, kao i o stanju na terenu nakon počinjenog masakra.

Uložen je i zapisnik sa sjednice u kojem je, kako smatra Tužilaštvo BiH, vidljivo da optuženi Savo Tepić predlaže da svi koji imaju rodbinu u neprijateljskoj vojsci budu protjerani. Među dokumentima je uložen i zapisnik sa sjednice u kojem je razmatrano organizovano iseljavanje stanovništva.

“Ulaže se izvod sa sjednice Ratnog predsjedništva iz jula 1992. da je načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) izvijestio o uzimanju novca od ljudi koji se iseljavaju. Izvod sa sjednice iz koje je vidljivo da je Tepić informisao o učešću SJB-a u iseljavanju stanovništva”, naveo je tužilac Mersudin Pružan.

Pružan je uložio i set dokumenata, odnosno zapisnika sa sjednica Kriznog štaba općine Kotor-Varoš iz juna 1992., u kojem je vidljivo da Tepić govori o nedostatku ljudstva za specijalnu obuku milicije.

Kako je naveo tužilac, na sjednici Kriznog štaba od 26. juna 1992. Tepić je govorio o aktivnostima SJB-a, dodavši da je znao šta se dešavalo dan ranije, a ništa nije poduzeo.

“Ulažem izvod sa sjednice Kriznog štaba u kojem je vidljivo da je Tepić informisao o stanju na terenu, da se mora obezbijediti prostor za uhapšena lica… ”, kazao je Pružan, istaknuvši da ulaže i odluku Kriznog štaba od 30. juna 1992., a kojom se određuje mobilizacija za sva lica.

Tužilaštvo je također uložilo dokument pod nazivom “Procjena bezbjednosnog stanja u Kotor-Varoši”, u kojem je navedeno da je došlo do pobjede nad muslimansko-hrvatskim stanovništvom i uspostave Republike Srpske.

Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši optuženi su Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović, Radojko Keverović i Ilija Kurušić. U optužnici stoji da je Tepić bio načelnik SJB-a, Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac Pružan je istakao da uloženim dokumentima želi dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada i protjerivanje nesrpskog stanovništva.

Odbrane optuženih su na većinu dokaza imale prigovor autentičnosti jer nema potpisa i pečata, kao i na način ovjere tih dokumenata. Također su istakle da se za neke dokumente ne zna autor.

Ulaganje materijalnih dokaza bit će nastavljeno 11. septembra.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.