26.9.2017. 14:19
2
Slučaj Memić: Svjedočila braća Gadžo, jedan tvrdi da je kombi bio bordo boje drugi se ne sjeća
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria.

Danas su svjedočila braća Asmir i Admir Gadžo koji su u noći 8. februara 2016. godine vidjeli kombi koji se kreće Velikom alejom prema Vrelu Bosne u vremenu između 22:30 i 23:00 sata. 

Advokat odbrane Rusmir Karkin kazao je da je cilj pozivanja ove dvojice svjedoka da se razjasne okolnosti odnosno lična opažanja od 8. februara 2016. godine. Karkina je zanimalo koliko je puta Asmir Gadžo davao izjave ili saslušavan u policiji i Tužilaštvu KS.

On je kazao da je jednom davao izjavu u PU Ilidža, a onda i u Tužilaštvu KS. Ovo je drugi put da svjedoči u ovom slučaju. Prvo na poziv Tužilaštva KS, a sada i odbrane.

Karkin je kazao da je ovim htio dokazati da Tužilaštvo KS niz dokaza nije objelodanilo. Također Karkin je svjedoka pita da li se njih dvojica poznaju odranije, da li su se ikad sreli osim na sudu, da li su ikada razgovarali o svjedočenju na šta je svjedok odgovorio odrično.

Advokat odbrane je zatražio od svjedoka da opiše tačnu lokaciju gdje je stanovao i odakle je imao pogled na Veliku aleju, kao i udaljenost od kuće do mjesta gdje je vidio kombi.

Svjedok je kazao da je udaljenost oko 15-ak metara, a da se kontejner nalazi uz cestu na zemljanoj podlozi odmaknut metar do metar i po od ceste.

Na pitanje advokata da li je primjetio videonadzor na Hotelu Casa Grande koji je odmah uz kuću svjedoka, kazao je da nije obraćao pažnju. Advokat je tražio da svjedok opiše dešavanja od noći 8. februara 2016. godine.

- Sjedio sam do prozora koji gleda na kontejner i dio koji ide prema Vrelu Bosne. Čuo sam zvuk kao da je neko jako udario vratima.

Na Karkinovo pitanje šta mu je bio prvi utisak, svjedok je kazao da je pomislio da je neko oborio kontejner. Tada je vidio kombi koji juri prema Vrelu Bosne.

Svjedok je tokom iskaza kazao da je postojala ulična rasvjeta, da nije bilo ležećih policajaca, ali jeste rupa na cesti.

On je odgovarajući na pitanje šta je vidio kazao:

- Vidio sam bordo kombi koji je brzo vozio. Brzina je bila oko 40 do 50 km na sat. Ja kad sam pogledao kombi je već išao brzo – kazao je svjedok.

Svjedok je dodao da su na zadnjem dijelu kombiju bile „izdužene štopke“ i „crna galerija na kojoj se prelamala svjetlost“. Nije mogao odgovoriti na pitanje da li su bila upaljena štop svjetla. S obzirom da nije vozač, svjedok nije mogao odgovoriti na pitanje advokata da li je prepoznao zvuk mijenjanja brzine.

On je potvrdio da postoje skretanja sa te ceste prije Vrela Bosne i da je prvo ono koje vodi prema staroj šumarskoj školi, ali da se to ne vidi sa njegovog prozora.

Tužilac Mladen Furtula pokušao je svjedoka navesti da izračuna tačnu udaljenost od kuće u kojoj je živio do Velike aleje, ali je svjedok ostao pri svojoj ranijoj tvrdnji da je riječ o 15-ak metara udaljenosti.

Tužilac je također pitao svjedoka da li je prozor bio zatvoren u momentu kada je čuo udarac, na šta je svjedok dao potvrdan odgovor ali i dodao da nema nikave zvučne izolacije.

Na pitanje tužioca koliko je dugo mogao vidjeti kombi koji prolazi, svjedok je kazao oko 10-ak sekundi. Na ponovljeno pitanje o boji kombija, svjedok je potvrdio da je bila „prava bordo boja“.

Svjedok je kazao koliko se može sjetiti, štop svjetla nisu radila.

Advokat Karkin imao je još jedno pitanje za svjedoka:

- Je li taj kombi bio plavi? Je li bio tamnoplavi, je li bio zelen?

Svjedok je kazao: „Ne, on je bio bordo sa galerijom i izduženim štop svjetlima“.

Sudija Igor Todorović pitao je svjedoka da li je kontejner ostao na mjestu, na šta je on dao potvrdan odgovor.

Drugi je svjedočio Admir Gadžo kojem je Karkin postavio isto pitanje kao ranijem svjedoku da li se poznaju odranije i da li ga je ikad prije kontaktirao, na šta je svjedok kazao da ne poznaju.

Svjedok je opisao mjesto gdje je živjela porodica Gadžo u tom periodu. Kuća u kojoj su živjeli spojena je praktično sa hotelom Casa Grande. Ima otvoren pogled na Veliku aleju jer kuća ima veliki prozor i vrata.

On je kazao da je primjetio videonadzor na hotelu, ali ne zna da li je radio niti da li ga je bilo 8. februara 2017. godine.

Također je kazao da je noć bila čista bez magle i da je imao dobar pogled sa mjesta na kojem je sjedio.

Na pitanja Karkina koliko je udaljen prozor od ceste, svjedok je kazao 30-ak metara. On je kazao da je mogao vidjeti 50 metara ceste. Odgovarajući dalje na pitanja advokata o rasvjeti svjedok je kazao:

- Ispravna jeste i možda na svakih pet metara je po jedna bandera. Dobro je osvijetljeno.

Svjedok je opisao da je čuo udarac i da je mislio da je neko udario kontejner.

- Jedino šta me asociralo je udar željeza od željezo. Zbog neravnina na cesti čuo se zvuk kretanja vozila.  Pogledom sam ispratio kombi ali nisam izlazio da vidim kontejner.

On je kazao da je vidio kombi kockastog oblika podsjetilo ga na neku stariju tipu i visoko podignuta štop svjetla. Boju kombija nije zapamtio, ali je kazao da se „dobro rasvjeta oslikavala“.

Svjedok je dodao da vozila inače Velikom alejom idu sporije, a da je kombi išao prilično brzo i da su čulo lupanje. Nije mogao precizirati koliko je dugo vidio kombi, ali je rekao da je u pitanju nekoliko sekundi.

Tužilac Furtula pitao je svjedoka da li su svjetla bila upaljena ali se on nije mogao sjetiti tog detalja.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.