29.10.2017. 12:05
0
Subotom najviše saobraćajnih nezgoda u RS-u
Najviše saobraćajnih nezgoda na putevima u RS-u dogodi se subotom, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Za vozače i petak i četvrtak znaju biti kobni, dok se najmanje udesa dogodi nedjeljom.

Kada je u pitanju starosna struktura nastradalih u saobraćajnim nezgodama, najviše poginulih je starosti preko 60 godina, a povrijeđenih u dobi od 21 do 29 godina.

U trećem tromjesečju ove godine u tom bh.entitetu je registrovano ukupno 105.315 vozila, što je za 15,8 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Od ukupnog broja registrovanih vozila, 81,7 posto odnosi se na putničke automobile, 11,4 posto na teretna, četiri posto na priključna vozila, a 2,9 posto na ostale kategorije vozila.

Građani RS i dalje u najvećem broju voze polovne automobile. Posmatrano po godinama starosti vozila, u trećem tromjesečju svega 5,8 posto nalazi se u kategoriji starosti do pet godina, 44,2 posto je u kategoriji starosti od 6-15 godina, dok je čak 50 posto registrovanih vozila starije od 15 godina.

Prvi put je registrovano 7.458 vozila, odnosno 9,9 posto više u odnosu na treće tromjesečju 2016. godine.

U posmatranom periodu ukupan broj saobraćajnih nezgoda manji je za 0,2 posto u odnosu na isti period lani. I broj povrijeđenih osoba manji je za 9,9 posto, a broj poginulih  veći je za 16,7 posto.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.