27.12.2017. 10:08
0
Azra Bašić prvostepenom presudom osuđena na 14 godina zatvora
Prvostepenom presudom Suda BiH Azra Bašić je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika 1992. u Derventi osuđena na 14 godina zatvora.

Azri Bašić je suđeno prema optužnici Tužilaštva BiH koje je tereti da je, kao pripadnica HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Tužilac Milanko Kajganić je kazao da je optužnica precizirana u odnosu na izvedene dokaze.

Kajganić je pročitao 15 tačaka optužnice kojom se Bašić na teret stavlja učešće u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima.

Prema navodima optužnice, Azra Bašić je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.

Njoj će u kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od marta 2011. godine kada je uhapšena u SADu i izručena BiH. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.