9.3.2018. 16:31
1
Zbog korupcije u Carinskoj ispostavi u Sarajevu, pet carinika dobili kaznu od 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 12.000 KM
Pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine pet carinika osuđeno je na ukupno deset godina zatvora i novčanu kaznu od 12.000 KM za korupciju u Carinskoj ispostavi u Sarajevu, dok je šef ispostave na Aerodromu Sarajevo oslobođen.

Šef smjene u aerodromskoj Carinskoj ispostavi Zoran Lončar osuđen je na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 2.000 KM. Još jedan šef smjene Mensur Mašetić osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog primanja dara.

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić su proglašeni krivim za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i osuđeni su na po godinu i po zatvora, a dužni su platiti i po 2.000 KM.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od ostalih optuženih.

U presudi se navodi da su osuđeni u više navrata na Međunarodnom aerodromu Sarajevu, na linijama za Istanbul, Minhen i Beč, od putnika iz Kine, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i BiH, uzimali mito kako im robu komercijalnog karaktera ne bi upućivali na redovnu carinsku proceduru.

U oko 70 osuđujućih tačaka optužnice, osuđeni su, kako je istakao sudija Mirko Božović, primali mito od 20 do 700 KM.

Ovom presudom, šef ispostave na Aerodromu Sarajevo Vehid Sadiković oslobođen je krivice, javio je danas BIRN-Justice Report.

(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.