24.5.2018. 13:00
0
Halilović i Veseli: Priznanje nakon premlaćivanja
Na suđenju za zločine počinjene u Zvorniku, svjedok Odbrane je rekao da je 1992. godine pod prisilom potpisao zapisnik o saslušanju u kojem govori o zločinima optužene Elfete Veseli.

Svjedok O-1 je kazao da je sredinom marta 1992. godine zarobljen s još pet saboraca prilikom pokušaja prelaska u Tuzlu, piše BIRN, prenosi Patria.

Prema svjedoku, uhapsili su ih pripadnici civilne policije i odveli u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, gdje su maltretirani, da bi potom bili prebačeni u logor “Novi izvor”.

Prisjećajući se tortura koje je prošao u ovom logoru, O-1 je ispričao kako je tučen, a zatim podvrgnut ispitivanju i prisiljen da “prizna” nešto što nije uradio.

“Ja ovaj dokument prvi puta sada vidim, nikada mi nisu dali da pročitam, niti znam šta tu piše. Nisam ga dobrovoljno potpisao… tučen sam”, naglasio je svjedok.

Braniteljica optužene Veseli Mirna Delalić pročitala je nekoliko odlomaka ovog zapisnika, među kojima je i onaj u kome se navodi da su Naser Orić, izvjesni Muha i Elfeta Veseli “na mostu poklali pet srpskih vojnika”, na što je svjedok rekao da nikada nije izjavio ništa slično.

O-1 je ispričao da je s njim u zarobljeništvu bio i Mujo Omerović, od kojeg nikada nije čuo da spominje Veseli.

Tužilaštvo BiH je sredinom decembra prošle godine kao materijalni dokaz uložilo zapisnik o saslušanju Muje Omerovića iz 1993. godine u kojem je on naveo da mu je poznato da je ubijen dječak Slobodan Stojanović, za što se tereti Veseli.

“Koliko sam mogao da shvatim, Mujo je bio nesvjesna osoba, maltretiran je, imao je jednu nogu u gipsu i oslanjao se na štake. Ja sam maltretiran i mislio sam da ne može više, ali je Mujo još više nego ja. Nekoliko dana pred razmjenu 21. juna 1993. odveli su neke ljude, među kojima je bio i Mujo, ne znam gdje, ali znam da ga više nikada nisam vidio”, kazao je svjedok O-1.

Svoj iskaz O-1 je dao na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli. Kako stoji u optužnici, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka Stojanovića, kojeg je ubila Veseli.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.