6.11.2018. 12:26
5
Slaven Dakić zvani Žućo vozio sumnjivi Range Rover: Nije želio da se zaustavi, a onda krenula potjera za autom koje je zaustavljeno u Rogatici
FOTO: Source.ba / Arhiva
Sumnjivi Range Rover, koji je sinoć pronađen u Rogatici u policijskoj akciji, a o čemu su sinoć i danas pisali mediji u Bosni i Hercegovini, prema posljednjim informacijama, ukraden je u mjesecu septembru ove godine u Sarajevu.

Dvije od tri osobe koje su tokom noći u ponedjeljak uhapšene u Rogatici predate su Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Vozilo je prevezeno u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), gdje će biti vještačeno, a prema neslužbenim informacijama, vozilo se povezuje sa ubistvom sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Slaven Dakić upravljao Range Roverom

U ovoj akciji su uhapšeni Rade Bartula, Zoran Jovičić i Slaven Dakić Žućo. Inače, Dakić je jedan od optuženih u akciji "Volan", jedne od najvećih akcija u borbi protiv automafije, a u kojoj je optužen i Srećko Trifković, kojem je određen pritvor zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, prenosi Dnevni Avaz. Dakiću se trenutno sudi u Sudu Bosne i Hercegovine zbog učešća u krađi automobila.

Slaven Dakić je svojevremeno pucao i na Dejana Vukovića - Super Bebu, automafijaša iz Istočnog Sarajeva, s kojim je u sukobu. Policija za sada istražuje je li ovaj Range Rover bio na mjestu ubistva policajaca.

Prema pisanju portala Faktor, upravo je Dakić upravljao Range Roverom, ali se nije želio zaustaviti na upozorenje policije, te je onda uslijedila potjera. MUP RS-a ga je sustigao u Rogatici, a onda je utvrđeno da je spomenuto vozilo ukradeno u Sarajevu 12. septembra ove godine.

Pronađena vozila i dijelovi od automobila

Odmah nakon njegovog hapšenja i saslušanja, uhapšene su i preostale dvije osobe koje se navode u ovom tekstu. Iz MUP-a RS-a smo dobili saopćenje u kojem stoji:

"Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo su, 05.11.2018. godine, na osnovu operativnih informacija Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), da se na području Sokoca kreće putničko motorno vozilo marke Range Rover, te da postoji sumnja da se radi o otuđenom vozilu, te izvršili blokadu, prilikom koje je na lokalitetu Gluhovina, opština Rogatica, uočeno navedeno vozilo, a u blizini vozila zatečena lica inicijala S.D. (1988) iz Istočne Ilidže, R.B. (1967) iz Sokoca i Z.J (1964) iz Rogatice.

Lica su lišena slobode, a uz saglasnost i pod nadzorom tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo izvršen je uviđaj na licu mjesta, nakon čega su lica i vozilo predati Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, na dalje postupanje. Izvršenim provjerama utvrđeno je da je navedeno vozilo otuđeno 12.09.2018. godine, na području Kantona Sarajevo.
       
Također, širim pregledom blokiranog područja, u rejonu sela Barnik, opština Sokolac, pronađena su još dva putnička motorna vozila, kao i veća količina auto dijelova, za koja postoji sumnja da potiču iz krivičnih djela „Krađa“ izvršenim na području Kantona Sarajevo. Nakon izvršenog uviđaja, vozila i auto dijelovi će biti predati MUP-u Kantona Sarajevo"
, stoji u saopćenju MUP-a RS-a.

Podsjećanja radi, Adis Šehović i Davor Vujinović, sarajevski policajci, ubijeni su prije 12 dana kada su u njih pucali članovi automafije. Naime, policajci su u sarajevskom naselju Alipašino Polje pokušali da spriječe automafijaše u krađi Golfa VI, ali su za sada nepoznate ubice otvorile vatru na njih i ubile ih.

Do sada privedeno i saslušano 80 osoba

Tokom dosadašnje istrage, privedeno je i saslušano oko 80 osoba, a izvršeni su pretresi na 12 lokacija. Uhapšen je i pritvoren 33-godišnji Srećko Trifković s Pala koji se dovodi u vezu za ubistvom policajaca. 

Kada su u pitanju sinoćnja hapšenja, akciju je sprovodila SIPA, u saradnji sa MUP-om RS-a. Akcija je započela nakon što je policija zaustavila jedno vozilo sa sumnjivom dokumentacijom, da bi se potom krenulo u pretrese u kojima je nađeno više vozila za koja se sumnja da su ukradena. U ovoj policijskoj akciji učestvuje nekoliko agencija, među kojima i FUP s helikopterom i još nekim jedinicama, poput forenzike.

U zajedničkoj akciji nekoliko policijskih agencija u Rogatici uhapšeni su Slaven Dakić (30) iz Istočne Ilidže, Rade Bartula (51) sa Sokoca i Zoran Jovičić (54) iz Rogatice.

5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.