15.11.2018. 15:30
0
Uhapšen Željko Marić zbog ratnog zločina počinjenog na području Vareša
Slobode je lišen Željko Marić (1969.) koji je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima A RBiH, na području Vareša, 1993. godine.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog:

 - Željka Marića, zv. ”Nindža”, rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u mjesecu oktobru 1993. godine, kao pripadnik VII bojne Vojne policije HVO Vitez, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. 

Osumnjičeni se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.