30.11.2018. 10:28
0
Jasmin Erović oslobođen krivice za silovanje u Sarajevu
Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane Jasmina Erovića krivice da je 1992. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje silovao zaštićenu svjedokinju A.
Erović je oslobođen krivice da je u napuštenom stanu u zgradi na Alipašinom Polju silovao svjedokinju A, koja je prethodno izvođena iz podrumskih prostorija, gdje je bila zatočena.

Predsjedavajući sudija Halil Lagumdžija rekao je da Vijeće "temeljitom analizom svih dokaza" došlo da zaključka da Državno tužilaštvo nije dokazalo Erovićevu krivicu.

Po Lagumdžijinim riječima, ključni dokaz Tužilaštva BiH bila je izjava koju je svjedokinja A dala 2015. a u kojoj je prepoznala fotografiju Jasmina Erovića i navela da je on jedan od muškaraca koji su je silovali 1992. godine. Međutim, kako je rekao Lagumdžija, odbrana je prezentovala izjavu koju je ista svjedokinja dala 2001. u Beogradu, a u kojoj je svjedokinja spomenula Erovića - ali je rekla da je on nikada nije silovao.

- Vijeće je cijenilo da se osuđujuća presuda ne može zasnivati na osnovu iskaza svjedoka koji nisu dostupni… Jedini način da se osuđujuća presuda donese na osnovu iskaza jeste uz potkrepljujuće dokaze, što sada nije bio slučaj, obzirom da su dvije izjave svjedokinje A kontradiktorne - rekao je Lagumdžija.

Predsjedavajući sudija je dodao da je čak i postupajući tužilac Vladimir Simović u završnim riječima priznao da u vrijeme podizanja optužnice nije imao izjavu iz Beograda.

- Tužilac je rekao da je imao ovu izjavu možda bi njegova odluka bila drukčija, odnosno da možda ne bi podizao optužnicu protiv Erovića - rekao je Lagumdžija.

Erović je ranije bio optužen sa Senadom Džananovićem i Edinom Gadžom, ali je njegov predmet razdvojen. Postupak protiv Džananovića i Gadže i dalje je u toku.

Na presudu Eroviću postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN - Justice Report.
 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.