12.2.2019. 12:56
0
"Imamo bagru na Facebooku koja svojim dezinformacijama zadevera policiju da troši ljude na nečemu što ne treba. Gačić je čovjek od krvi i mesa, on je ranjiv, njega treba napasti radom"
Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku kojom se raspisuje nagrada u iznosu od 50.000 KM za prijavitelja čije informacije dovedu do hapšenja Edina Gačića.

Podsjećanja radi, radi se o ubici Suada Sultanića iz Konjica, te policajca Mahira Begića, kojeg je Gačić prije nekoliko dana ubio u Tarčinu.

Ova nagrada se isključivo odnosi na informiranje policije, a nikako na uključivanje građana u potragu, što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost i samu potragu.

Za Source.ba portal danas je govorio Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u.

"Poznavao sam Mahir Begića i on je bio vrlo dobar policajac. Mahir je bio veoma pozitivan, fin i mnogo mi ga je žao kao čovjeka i kolegu koji je na poslu izgubio život. Malo je reći da je ovo tragično i da je strašno. Mi sada kušamo kašu u koju smo se i sami doveli. Serijska ubistva nisu nepoznanica za svijet, ali dolaze i kod nas. Ovakve stvari nisu česta pojava kod nas. Ova situacija je zahtjevala ozbiljnu kriminalističko-taktičku radnju. Ja se nadam da će sav taj rad i trud, koji podrazumijeva pronalaz ubice, uroditi plodom. Ako se radi po pravilima struke i ako se angažuju svi kapaciteti, te ako se pravilno donose procjene i ako se sve brzo temeljito pretraži, onda je velika vjerovatnoća da ćemo imati rezultat", kaže za Source.ba portal Edin Vranj.

Na Facebooku su se pojavili brojni komentari i pisanja oko trenutne lokacije na kojoj se nalazi ubica Edin Gačić. Ipak, brojni natpisi su više senzacionalistički i nemaju veze sa činjeničnim stanjem, odnosno sa istinom.

Tako se tokom jučerašnjeg dana pojavilo više potencijalnih lokacija na kojima bi se Gačić mogao nalaziti, a neki su čak pisali i da su ga vidjeli.

"Nažalost, imamo bagru koja svojim dezinformacijama zadevera policiju da troši resurse i ljude na nečemu što ne treba. Ako je raspisana nagrada, bojim se da i to nije razlog više za malo veći obim dezinformacija. Kažem, možda je to tako. Društvene mreže mogu pomoći policiji, ali jednako tako mogu i da odmognu. Moraju postojati ljudi koji će pratiti društvene mreže i praviti procjene na osnovu tih saznanja. Može se desiti da se dobije dobra informacija, ali se može dobiti i ona koja će nam napraviti operativnu štetu", ističe Vranj.

U posljednjih nekoliko dana često se kroz medije potencira priča da je Edin Gačić dobro pripremljen i uvježban za loše uvjete na terenu, te da može izdržati nekoliko dana bez vode i hrane.

"Ulazni podaci o Edinu Gačiću, po onome što sam ja čuo, govore o tome da je on kapacitiran za određene napore, ima neka priča da on može da izdrži u teškim uvjetima bez hrane i sl. Bojim se da tu ima malo pretjerivanja. Možda on zaista ima žicu za hajdučiju, možda ima kapacitiranost da izdrži veće napore i hladnoću, ali ne treba pretjerivati. On je isto čovjek od krvi i mesa, on je ranjiv, njega treba napasti sa radom policije i strukom. Postoje pravila taktike kako se rade potjere i pregledanje terena. Ako se radi dobra procjena, onda je mala vjerovatnoća da on neće biti pronađen i uhapšen", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.