25.3.2019. 10:45
0
Beba u Italiji preminula nakon obrezivanja u porodičnom domu
Beba stara pet mjeseci preminula je u bolnici u Italiji, gdje je završila nakon što su roditelji kod kuće izveli postupak obrezivanja, javlja BBC.

Beba je dovedena u bolnicu u Bolonji zbog srčanog zastoja u petak navečer, ali je nedugo potom preminula. Vlasti u sjevernoj regiji Emilija Romanja otvorile su istragu protiv roditelja koji su porijeklom iz Gane. 

Sličan slučaj dogodio se i u decembru prošle godine, kada je dvogodišnji dječak preminuo nakon neuspjelog pokušaja obrezivanja u migrantskom centru u Rimu.

U Italiji se godišnje obavi gotovo 5.000 obrezivanja, više od trećine ilegalno 

Prema postojećim podacima zdravstvenog dobrotvornog udruženja Amsi, u Italiji se svake godine obavi gotovo 5.000 obrezivanja, a više od trećine ih je ilegalno. U javnim bolnicama u Italiji obrezivanje se ne obavlja, ali brojni migranti ove države dolaze iz muslimanskih zemalja, gdje je obrezivanje uobičajen postupak, prenosi Avaz.

Inače, premda je sam postupak obrezivanja relativno jednostavan, nije u potpunosti bez rizika jer tokom operacije može doći do krvarenja i infekcije. Ipak, neke studije pokazuju kako obrezivanje smanjuje rizik od prenošenja HIV-a.

Obrezivanje - legalan, ali kontroverzan postupak

Obrezivanje je legalno u Evropi iako se počinje smatrati kontroverznim. Sud u Njemačkoj donio je 2012. godine zabranu obrezivanja nakon što je kod četverogodišnjeg dječaka došlo do komplikacija. Ipak, njemačke vlasti su kasnije te godine potvrdile da je procedura legalna ako je obavlja stručno osoblje. 

Sud u Velikoj Britaniji donio je 2016. odluku o tome da otac ne može obrezati sina jer njegova majka nije s tim saglasna.





(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.