13.4.2019. 9:03
2
Pročitajte koga je SIPA jučer uhapsila u nastavku akcije "Kasa": Koristili sličan program kojeg su koristili vlasnici sarajevskih kafića
FOTO: Source.ba / Arhiva
Pripadnici SIPA-e u nastavku policijske akcije kodnog naziva "Kasa 2“ uhapsili su jučer na području Istočnog Sarajeva šest osoba koje se sumnjiče za utaju poreza i doprinosa i kompjutersku prevaru, saznaje Dnevni Avaz.

Hapšenja su obavljena po naredbi Osnovnog suda na Sokocu i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo, a u akciji SIPA-e učestvovalo je na desetine inspektora. 

I izvora bliskih istrazi Avaz saznaje da je u ovoj akciji osumnjičeno sedam osoba, a obavljeni su pretresi na 11 lokacija na području Pala, Jahorine i Lukavice.

Policijski službenici SIPA-e pretresli su restoran "Garden Sumbulovac" Pale, apartman "Maxwel“ Jahorina, vilu "Bela Jahorina", računovodstveni servis "Pejović" Pale, ribnjak "Toplik", restoran "Bob Exclusive" i kafe-bar "Pegi" na Jahorini. 

Iz ovih objekata iznesena je obimna finansijska dokumentacija, a nezvanično Avaz saznaje da su među uhapšenima Njegoš Ćulum, vlasnik kafe-bara "Pegi", i Zorica Jovankić, vlasnica ribnjaka "Toplik“.

Avaz prenosi da je SIPA jučer uhapsila i vlasnika restorana "Garden Sumbulovac". Inače, suvlasnik ovog ugostiteljskog objekta je Dragoslav Gaco, zaposlen u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Uhapšeni ugostitelji iz Istočnog Sarajeva postupali su, kako nam je rečeno, slično kao i gazde u Sarajevu koje su nedavno uhapšene, jer su u saradnji s računovodstvenim servisom "Pejović“ izmislili način za izbjegavanje plaćanja poreza.

Istraga SIPA-e pokazala je da su ugostitelji u Sarajevu, Lukavici, na Palama i Jahorini koristili program koji im omogućava da prikriju stvarni promet kroz fiskalne kase, čime su umanjivali promet i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave.

Vlasnici su tako stvarali tzv. crne blagajne, čime su utajili porez, a za sebe stekli ilegalnu imovinsku koristi od nekoliko stotine hiljada maraka, piše Avaz.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.