17.4.2019. 14:20
2
Nevjerovatni detalji afere u Sarajevu: Profesor u kabinetu dodirivao studenticu po intimnim dijelovima tijela, student koji je imao "plaćen i naštiman ispit" izvukao pogrešnu ceduljicu
FOTO: Source.ba / Arhiva
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Irfana Šuške, Hamde Alića, Dike Šarić, Aide Bičakčić, Hasana Bičakčića, Kerima Bičakčića i Valide Hubić zbog krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i davanje dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je jučer iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Prema navodima iz optužnice, Irfan Šuško se tereti da je u junu i julu 2017. godine, kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, uz posredovanje optuženog Hamde Alića, zahtijevao i uzeo novac u iznosu od oko 1.500 maraka za polaganje ispita iz predmeta Histologija i embriologija životinja i čovjeka. Navedeni novac su optuženi dijelili između sebe.

Istovremeno, Irfan Šuškić, Valida Hubić, inače tehnička sekretarica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, i Dika Šarić optuženi su da su pomagali Hasanu Bičakčiću, studentu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, da nezakonito, tačnije bez učenja, položi anatomiju. Zauzvrat su im roditelji Bičakčića obećali novac u iznosu od nekoliko hiljada maraka.

Inače, nakon potvrđivanja optužnice odlukom Općinskog suda u Sarajevu optuženi Irfan Šuško pušten je iz pritvora i izrečena mu je zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima i optuženima, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Više osoba učestvovalo u namještanju ispita

Prema navodima optužnice, tokom ljeta 2018. godine, Aida Bičakčić, majka Hasana Bičakčića, studenta na Stomatološkom fakultetu, je uz saglasnost svog supruga Kerima Bičakčića, kontaktirala porodičnu prijateljicu Diku Šarić. To je uradila jer je znala da im Šarić putem svojih poznanstva može pomoći da stupe u kontakt sa profesorima na Stomatološkom fakultetu radi polaganja ispita Patofiza i Anatomija. Ona je, kao se navodi u optužnici, od Dike Šarić zatražila posredovanje u polaganju ispita i pomoć njenom sinu.

Šarić je 26. augusta prošle godine telefonom pozvala Šušku i obavijestila ga da je Hasan Bičakčić student na Stomatološkom fakultetu i obavijestila ga da on treba da polaže Anatomiju na tom fakultetu. Kazala mu je kako će njegova majka za položeni ispit dati dar u većem novčanom iznosu, prenosi Faktor.

Dika Šarić je 8. septembra telefonom ponovo pozvala prof. Šušku i dogovorila sastanak kojem su prisustvovali Aida Bičakčić, Irfan Šuško i Dika Šarić. Kako se navodi dalje u optužnici, oni su na tom sastanku dogovorili o daljim radnjama u pravcu omogućavanja polaganja ispita za studenta Bičakčića.

Šuško je nakon sastanka stupio u kontakt sa profesoricom Anatomije na Stomatološkom fakultetu i sa njom organizovao sastanak 12. septembra u SCC-u. Sastanak je dogovoren kako bi posredovao i utjecao na nju da studentu Hasanu Bičakčiću omogući da nezakonito položi ispit iz Anatomije, te da za sebe pribavi novac na ime nagrade za posredovanje kod polaganja ispita.

On je o ishodu sastanka Šarić obavijestio telefonom, te se poslije sa njom sastao u jednoj piceriji. Tu joj je prenio da je razgovarao sa profesoricom i da je sa njom sve dogovorio. Prema navodima optužnice, on joj je kazao da će Bičakčić imati pomoć profesorice ako kod nje bude polagao ispit, ali da je zbog načina polaganja Anatomije neophodno prethodno osigurati da prilikom ispita on bude raspoređen kod dotične profesorice, piše Faktor.

Kako se navodi u optužnici, Šuško joj je kazao kako je to moguće učiniti preko Valide Hubić, koja obavlja funkciju tehničke sekretarice na Katedri Anatomije na Medicinskom fakultetu, i koja je zadužena za raspoređivanje studenata Stomatologije u odgovarajuće grupe.

Student, nakon brojnih dogovora, izvukao pogrešnu ceduljicu

Šarić je, postupajući po prethodnom uputstvu profesora Šuške, od Aide Bičakčić preuzela 300 KM u bijeloj koverti. Ona se potom istog dana našla sa Hasanom Bičakčićem, sa kojim se automobilom uputila do Medicinskog fakulteta. Šarić je zatim sama otišla u kancelariju Hubić i predala joj bijelu kovertu u kojoj se nalazio novac. Novac joj je predala kako bi Hubić prilikom pravljenja rasporeda polaganja ispita iz Anatomije rasporedila Bičakčića tako da on ispit polaže kod profesorice.

Hubić je uzela kovertu u kojoj je bilo 300 KM, pri tome govoreći da će Bičakčiću prilikom izvlačenja ceduljica dati znak na koji način će prilikom izvlačenja profesora izvući profesoricu kod koje treba polagati ispit, prenosi Faktor detalje iz optužnice.

Šarić je o ovom sastanku obavijestila Šušku, Aidu i Kerima Bičakčića, koji je ranije u svrhu davanja dara za polaganje ispita Anatomije obezbijedio novac u iznosu od nekoliko hiljada KM. Ona je  Kerimu Bičakčiću objasnila da će nakon polaganja ispita kod njega u ordinaciju doći Šuško koji će preuzeti novac, a koji je namijenjen za njegove usluge u posredovanju kod profesorice u iznosu od nekoliko hiljada maraka.

Hasan Bičakčić je potom 18. septembra prilikom prijave ispita i predavanja indeksa, sam otišao u kancelariju kod Hubić i sa njom dogovorio kako da prilikom izvlačenja indesa izvuče ceduljicu da polaže ispit Anatomije kod profesorice. Međutim, prilikom polaganja 19. septembra Bičakčić je izvukao pogrešnu cedulju, te nije došlo do realizacije plana za nezakonito polaganje ispita, dodaje Faktor.

"Niko ne radi džaba, ni on ni profesor"

U junu i julu 2017. godine u Sarajevu Irfan Šuško, obavljajući posao profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu na predmetu histologija i embriologija životinja i čovjeka, u namjeri da primi dar i time sebi i svom prijatelju Hamdi Aliću pribavi protivpravnu imovinsku korist, po prethodnom dogovoru s Hamdom Alićem, istom je dao telefonski broj od E.H., majke N.H., studentice na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te od njega zatražio da kao posrednik stupi u kontakt sa E.H. i od nje zahtijeva novac da bi u okviru svoje funkcije profesora N.H. omogućio da bez potrebnog učenja i znanja za polaganje ispita položi ispit histologija i embriologija životinja i čovjeka.

Dana 3. jula 2017. godine, s namjerom da za sebe i profesora Irfana Šušku pribavi imovinsku korist u vidu novca, u jutarnjim satima putem telefona Hamdo Alić stupio je u kontakt s E.H., kojoj je tom prilikom rekao da je razgovarao s profesorom Irfanom Šuškom i da je profesor poručio da će osigurati da njena kćerka položi njegov ispit, te joj stavio do znanja da je potrebno da donese novac tako što je naglasio da "niko ne radi džaba, ni on ni profesor", detalji su iz optužnice.

On joj je kazao da odmah dođe u Sarajevo, da bi potom E.H. istog dana sjela u autobus i došla u Sarajevo i sa sobom ponijela 1.500 KM u bijeloj koverti. Istog dana u Sarajevu oko 17:00 sati sastala se s Hamdom Alićem u ljetnoj bašti kafića kod tržnog centra Otoka, prilikom čega joj je imenovani saopćio da ispiti koštaju od tri do pet hiljada KM, te joj ponovio da dio novca ide profesoru Šuški, a dio njemu, nakon čega mu je ona predala bijelu kovertu u kojoj se nalazio novac u navedenom iznosu.

On je uzeo kovertu i stavio u svoju aktovku, da bi nakon toga odmah u prisustvu E.H. putem telefona o ishodu sastanka obavijestio profesora Irfana Šušku te mu odnio kovertu s novcem. Irfan Šuško je preuzeo kovertu ispred ulaza zgrade na Trgu Heroja u Sarajevu, čime su za sebe pribavili imovinsku korist u iznosu od 1.500 KM.

Profesor se tereti i za bludnje radnje nad studenticom

U optužnici se Irfan Šuško sam tereti da je oko 13:00 sati u Sarajevu, kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u svom kabinetu zloupotrebljavajući svoj položaj profesora na predmetu Histologija i embriologija životinja i čovjeka, navodeći na spolni odnos studenticu N.H. i to nakon što je od njene majke primio dar za polaganje ispita, nakon što je ostao sam sa njom u kabinetu kada je vršila uvid u pismeni rad na navedenom predmetu.

Spomenuti je studenticu, u svom kabinetu, dodirivao po intimnim dijelovima tijela. Studentica ga je nakon toga odgurnula, da bi on potom sjeo u stolicu za svojim stolom i istu pozvao da izađu na večeru i rekao joj da dođe u septembru kod njega na instrukcije, da se dogovore i da joj pomogne da položi ispit. 

To ponašanje je kod N.H. izazvalo osjećaj nemoći i stida, uslijed čega je ista pretrpjela stres i traumu, te je potom u navedeni kabinet ušla asistentica S.P., a što je iskoristila i oštećena pa u tom momentu napustila kabinet, detalji su iz optužnice koja tereti više osoba za kriminalne radnje i zloupotrebu položaja na fakultetu.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.