25.7.2019. 13:36
2
Da li je Ajla trebala upotrijebiti pištolj: Gdje je pucala, u koji dio tijela? Ako mu je pucala u noge, onda tu nema pokušaja ubistva
Prava drama odigrala se jučer ujutro u sarajevskom naselju Ciglane kada se na parkingu dogodila pucnjava nakon svađe supružnika Ajle i Denisa Sadikovića.

Ajla Sadiković je, inače, pripadnica Oružanih snaga BiH. Pucnjava se, prema izjavama očevidaca, dogodila kada je njen suprug fizički nasrnuo na nju. Navodno je ona u jednom momentu, dok se branila, iz crne torbice izvadila pištolj zastava M57 (tzv. tetejac) i ispalila najmanje jedan hitac, te ranila supruga blizu prepone.

Incident se dogodio u jutarnjim satima naočigled prolaznika, a budući da se u blizini nalaze kafići, građani su odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć. Ranjeni muškarac je po dolasku Hitne pomoći bio svjestan i prevezen je u bolnicu radi ukazivanja pomoći.

Ajlu Sadiković, koja je po ispaljivanju hica na supruga pištolj odbacila pored parkiranog Renaulta,  brzo je savladao policajac Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u civilu, koji se tu zatekao, a policija ju je po dolasku i privela.

Nezvanično, bračni par je duže vrijeme imao problema u braku, zbog čega je pokrenuta brakorazvodna parnica i trenutno žive na različitim adresama. Ajla živi na području Općine Novi Grad, dok Denis stanuje u Vogošći.

Ubistvo u pokušaju

Na oficijalnoj stranici MUP-a Kantona Sarajevo stoji sljedeće:

"Dana 24.07.2019. godine u 12:00 sati, policijski službenici II PU lišili su slobode i predali Sektoru kriminalističke policije, lice A.S, rođena 1989. godine, nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 166., a u vezi sa članom 28. KZ FBiH (Ubistvo u pokušaju), na štetu D.S. iz Sarajeva. Nakon završene kriminalističke obrade, dana 25.07.2019. godine, A.S. će uz službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo", stoji u saopćenju MUP-a KS.

Danas smo pozvali advokata Ifeta Ferageta kako bi nam sa strane struke pojasnio na koji način se ova pucnjava može tretirati. Djevojka je upotrijebila oružje i pucala je svom suprugu u predjelu prepone, ali isto tako očevici su istakli kako ju je Denis malo prije pucnjave fizički napao.

Šta kaže struka?

"U ovim situacijama uvijek treba dati prednost logici, a da bismo koristili logiku, onda moramo da znamo sve činjenice. Ovdje je sada preuranjeno davati bilo kakvu kvalifikaciju, a posebno MUP KS to ne može da radi, jer istragu vodi i nadzire Tužilaštvo KS. MUP KS nema tu šta da govori, pa da ne bismo došli u situaciju, kao naprimjer, kada MUP iz Banjaluke kaže da je to bio zades. Pod broj jedan, to može biti krivično djelo. Pod broj dva, jedino tužilac može dati pravnu ocjenu, a ne kvalifikaciju. Ja ne mogu da odgovorim na pitanje da li je to bila samoodbrana, nužna samoodbrana ili je to bio pokušaj ubistva dok ne bih dobio sve činjenice. Osnovno pravilo je: daj mi činjenice - daću ti pravo. Korektna formulacija bi bila da je osoba privedena, da postoje okolnosti, koje saopćava Tužilaštvo KS, koje nam daju za pravo da smo pravno ocijenili da se radi o tome ili tome. Previše je rano za sve, ali MUP KS nema pravo da daje kvalifikacije", kaže za Source.ba portal advokat Ifet Feraget.

Olakšavajuće okolnosti za Ajlu Sadiković

Mnogo je onih koji su na društvenim mrežama napisali kako je djevojka ispravno postupila, s obzirom da ju je suprug fizički napao. Našeg sagovornika smo upitali šta Ajli Sadiković može biti eventualno olakšavajuća okolnost - da li to što je pripadnica OSBiH ili to što se branila nakon fizičkog nasrtaja supruga, pa je pucala u njega.

"Rekao bih da nismo pravna država i uvijek se toga moramo držati. Njoj ide u prilog to što je pripadnica OSBiH, na način da je eventualno imala odobrenje za nošenje i upotrebu oružja. Da li ga je trebala upotrijebiti? Njen način rezonovanja oko upotrebe oružja bi trebao biti puno objektivniji u odnosu na onoga ko ima dozvolu, ali nije vojnik. Ona bi trebala da jasno razluči situaciju, pa je pretpostavka da je upotrijebila oružje zato što je to za nju u tom momentu bio jedini izbor".

"Naredno pitanje je - gdje je pucala, u koji dio tijela? Ako mu je pucala u noge, onda tu nema pokušaja ubistva. Ako je pucala u grudi, onda se mora vidjeti da li postoji srazmjer. Ako nemate razlog da upotrijebite oružje i da nekome pucate u grudi, onda se to može nazvati pokušajem ubistva. Ovo su sve faktička pitanja. Neke od ovih stvari joj idu u prilog, ali možda joj neke stvari ne idu u zavisnosti od okolnosti. Mi smo, nažalost, pali kod mnogo jednostavnijih stvari. Ovo su već finese za vrhunske profesionalce. Zato mislim da MUP ne bi trebao davati ovakva saopćenja, a Tužilaštvo KS bi trebalo da bude jako oprezno"
, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Ifet Feraget.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.