24.12.2020. 17:04
0
Kako su "padali" policajci širom BiH: Od silovanja nemoćne 15-godišnje djevojčice, do lažiranja udesa, posjedovanja droge, mita i korupcije!
Policijski službenici Federalne uprave policije uhapsili su jučer četiri policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova USK zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo spolnog odnosa s nemoćnom osobom.

Federalna uprava policije istakla je kako je riječ o veoma složenom i osjetljivom slučaju i da će sve informacije u vezi s njim dati Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona pod čijim nadzorom je provođena predmetna istraga.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pripadnicima Federalne uprave policije pružilo je MUP USK.

Svi policajci iz Bihaća

Prema saznanjima Avaza, policijaci su spolno zlostavljali djevojčicu od 15 godina, a radi se o policajcima sa područja Bihaća.

Iz Tužilaštva USK su se oglasili sljedećim saopćenjem za javnost:

"Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pripadnici Federalne uprave policije su danas slobode lišili četiri policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Njima se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su počinili krivično djelo Spolni odnos s nemoćnom osobom. Osumnjičena lica će u toku dana biti kriminalistički obrađena (op.a. to se desilo jučer) od strane pripadnika Federalne uprave policije, a u toku sutrašnjeg dana (danas) će biti predani postupajućem tužiocu koji će odlučiti o daljnjim mjerama i radnjama u konkretnom predmetu.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Naročito napominjemo da je u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u FBiH zabranjeno otkrivanje informacija koje mogu makar i posredno otkriti identitet oštećenog lica",
stoji u saopćenju Tužilaštva USK.

Česta hapšenja graničnih policajaca

Krivčna djela u kojima učestvuju pripadnici policije u Bosni i Hercegovini su sve češća. Kada je u pitanju samo 2020. godina, krenut ćemo redom:

Početkom marta ove godine, u Bosanskom Brodu, su uhapšena petorica službenika Granične policije Bosne i Hercegovine. Oni su uhapšeni zbog sumnje na koruptivne aktivnosti. Akcija je provedena uz aktivnosti Centralnog istražnog ureda Granične policije i Tužilaštva BiH.

U pretresu je pronađena određena količina novca, za koji postoji osnov sumnje da potječe iz izvršenja krivičnog djela.

Krajem istog mjeseca, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Bosanska Gradiška uhapsili su četiri pripadnika te policijske uprave. 

Kako je potvrđeno iz MUP-a RS-a, uhapšeni su policajci V. G., B. Š., N. D. i R .S. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili rivično djelo primanje mita.

U istom mjesecu, Granična policija uhapsila je graničnog policajca zbog primanja dara radi nezakonitog propuštanja građana iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Početkom aprila ove godine, službenici Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova SBK uhapsili su 24-godišnjeg policajca kod kojeg su pronašli drogu.

Navedeni službenik je kontrolom i pregledom putničkog vozila zatečen na mjestu suvozača, kojom prilikom je dobrovoljno predao tri PVC vrećice u kojima se nalazila materija za koju se sumnja da je opojna droga kanabis. 

Mjesec dana kasnije, na području Foče uhapšen policijski službenik Granične policije BiH zbog postojanja sumnje da je pokušao prokrijumčariti državljanina Crne Gore.

Policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Mobilne jedinice za podršku i kontrolu TU Istok Višegrad na području Foče zaustavili su kombi vozilo kojim je upravljao policijski službenik Granične policije BiH. U kombi vozilu su zatečene još dvije osobe - jedan državljanin BiH i jedan državljanin Crne Gore.

Velika akcija hapšenja policajaca u Sarajevu

Sredinom augusta ove godine, uhapšen je veliki broj pripadnika MUP-a KS u akciji "Dar". Uhapšeno je tada 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, koji se sumnjiče da su tokom više godina počinili više od stotinu krivičnih djela iz člana 380. KZ FBiH (Primanje dara i drugih oblika koristi) i člana 383. KZ FBIH (Zloupotreba položaja ili ovlasti).

Kako su pisali mediji u Sarajevu, tada su uhapšeni: Damir Bihorac, Emrah Hasanspahić, Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Gojko Pećenica, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Mensur Skenderović, Nedim Gljiva i Alem Ibišević.

Neki od 17 uhapšenih su tokom pretresa i hapšenja pokušali i sakriti novac za koji se sumnja da je stečen ilegalnim radnjama, odnosno onim radnjama za koje se terete.

Lažirali saobraćajne nesreće

Mjesec dana ranije, u julu ove godine, policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova Srednobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju dokumentovanja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djelau, a u vezi sa krivičnm djelima ovjera neistinitog sadržaja u sticaju sa krivičnim djelom prijevare.

Naime, u sklopu navedenih aktivnosti, lišena su slobode tri lica i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treća lica koja su uz određenu novčanu naknadu sudjelovala u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

Nastavak akcije "Dar 1"

U oktobru ove godine, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) predali su u nadležnost Tužilaštva KS četiri pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS koji su uhapšeni u nastavku akcije "Dar 1".

Ova četiri pripadnika MUP-a KS, otkrivena su usput, za vrijeme provođenja posebnih istražnih radnji protiv njihovih ranije uhapšenih kolega.

Mjesec dana kasnije, po nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, slobode su lišena dva djelatnika Granične policije BiH na GP Karakaj.

Ti policijski djelatnici su pod istragom i osumnjičeni su da su od stranih državljana sa područja Crne Gore, prilikom njihovog ulaska u Bosnu i Hercegovinu, zahtjevali i primili dar, kako bi ih pustili na teritoriju BiH, bez insistiranja na određenoj dokumentaciji i procedurama, u vezi pandemije Covid 19.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.