30.8.2021. 8:19
0
Predmet 'Bosna' još traje: Zukić na 'crnoj listi', Sarajlić i dalje aktivan u političkom životu
U maju 2017. godine na Općinskom sudu u Sarajevu počelo je suđenje u predmetu „Bosna“ u kojem se sudi Amiru Zukiću, nekadašnjem generalnom sekretaru SDA, Asimu Sarajliću, tadašnjem potpredsjedniku SDA (podnio ostavku na sve dužnosti u SDA nakon afere 'Asim' u februaru 2020. godine), Esedu Džananoviću, nekadašnjem izvršnom direktoru u EP BiH, Ramizu Karavdiću, Safetu Bibiću, Nedžadu i Senadu Traki.

U tom slučaju jedan od optuženih bio je i Mirsad Kukić (nekadašnji potpredsjednik SDA, kasnije predsjednik PDA), ali je njegov predmet razdvojen u odnosu na ostale te je u oktobru 2020. nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora. Također ranije je krivicu priznao i Seid Fazlagić koji je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pomaganja počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. Fazlagić je bio Zukićev vozač.

I nakon nekoliko godina suđenje još uvijek traje, a nastavak je 6. septembra. Još uvijek nisu saslušani svi svjedoci Tužilaštva KS, a za posljednja dva svjedoka koja se nalaze u Njemačkoj sutkinja Tanja Curović je najavila da će biti izdata naredba za njihovo dovođenje.  

Prema optužnici Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić počinili su krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje, Esed Džananović krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica Zukića tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.
 
Optuženi Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.
 
Optuženi Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.    

I dok je Zukić nakon ovog slučaja potpuno uklonjen iz struktura SDA, Sarajlić je ostao jedan od ključnih ljudi stranke i predsjednika Bakira Izetbegovića. Ni objava audiosnimka u kojoj se Sarajlić duboko kompromitira obećavajući zapošljavanje u ministarstvima kod budućih ministara iz SDA u budućoj Vladi KS, spominjući i druge procese u kojima je imao "svoje prste" i "završavao glasove", nije bila dovoljna da se Izetbegović odrekne Sarajlića. Čak je stao u njegovu odbranu ističući kako je dva puta ranjavan kao da ga zbog toga amnestira bilo kakve krivice i odgovornosti. 

Tužilaštvo KS otvorilo je istragu protiv tri osobe u slučaju "Snimak". Saslušavaju se svjedoci, a nakon čega će biti donesena konačna tužilačka odluka.  

Sarajlić je imao upliva i u aferi 'Respiratori', a kažnjavan je zbog odbijanja saradnje sa Tužilaštvom BiH. Iako opterećen aferama još uvijek je delegat u Domu naroda PS BiH i niko nije tražio njegovo uklanjanje iz političkog života, iako se to očekivalo od Izetbegovića.  

Amir Zukić je zbog predmeta Bosna završio na američkoj crnoj listi, dok Sarajlić još uvijek čeka moguću drugu optužnicu dok mu se nije okončalo ni suđenje u predmetu "Bosna". 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.