24.1.2022. 21:28
0
Kontroverzni bivši vojnik, policajac, "ekspert" iz Banje Luke: Tijelo Dragomira Babića pronađeno u stanu
Tijelo Dragomira Babića pronađeno je jučer u stanu, nakon što nije odgovarao na telefonske pozive. Termin sahrane još nije poznat, a za danas je zakazana obdukcija.

Uz njegovo ime vezale su se brojne kontroverze. Godinama su osobe iz RS-a upućene u sve Babićeve aktivnosti govorile kako njega profesionalna biografija počinje s vojskom, policijom te se preko trgovine bijelim robljem i oružjem završava na fantomskoj organizaciji bez podrške javnosti. Babić je bio i samozvani stručnjak za borbu protiv terorizma.

Rođen je 6. decembra 1966. godine u selu Jablanica, Bosanska Gradiška.

Završio je Vojnu mornaričku školu te službovao u bivšoj JNA, a za vrijeme rata bio je pripadnik Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. Bio je jedan od vođa vojne pobune u akciji "Septembar 93", kada su vojnici Šesnaeste motorizovane brigade, bataljona vojne policije i jedinice Prvog krajiškog korpusa zauzeli Banju Luku. Za kratko vrijeme zauzeli su najvažnije objekte, osnovali krizni štab, smijenili općinske funkcionere i čelne ljude u policiji.

Uhapsili su oko stotinu vojnih starješina VRS-a i imenovali nove direktore radija i televizije. Akcija je predstavljena kao pobuna protiv ratnih profitera i kriminala.

Babić je iz vojske izbačen 1994. godine zbog "nedolaska na posao".

Nakon rata zaposlio se u CJB Banja Luka kao kriminalistički inspektor za suzbijanje imovinskih delikata. Početkom 2000. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova RS-a Sredoje Nović donio je rješenje kojim je Babiću utvrden status neraspoređenog radnika jer "svojim ukupnim ponašanjem šteti ugledu ove službe". Njegovo ime vezalo se za kockarnice, trgovinu ljudima te druge brojne nelegalne aktivnosti.

Babić je potom otišao u prijevremenu penziju. Formirao je stranku Narodni front i 2004. godine prijavio se na izbore za gradonačelnika Banje Luke. Tu je doživio fijasko dobivši samo nekoliko glasova. Na kraju je formirao istoimenu nevladinu organizaciju i predstavljao se borcem protiv kriminala.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.