11.8.2022. 12:20
0
Predložen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetima 'Transporter' i 'Storage'
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podnio je prijedlog za određivanje mjera pritvora i zabrane za osumnjičene za organizirani kriminal i visoku korupciju u predmetima "Transporter" i "Storage".


Tužilac je podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Srđana Rađevića, rođenog 2000. godine u Gradišci, državljanina BiH, i Davorina Popovića, rođenog 1980. godine u Travniku, državljanina BiH i R Srbije.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

U pogledu osumnjičenih Robereta  Radonića, rođenog 1969. godine u Gradišci, državljanina BiH, službenika OSA-e, i Miloša Lukajića, rođenog 1989. godine u Glamoču, državljanina BiH, policijskog službenika zaposlenog u Graničnoj policiji BiH, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126. i 126.a ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Također, osumnjičenom Milošu Lukajiću predložena je mjera zabrane obavljanja službene djelatnosti iz člana 126.a stav 1. tačka a) ZKP-a BiH.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljen promet akciznih proizvoda u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja.

Osumnjičeni Radonić se tereti i da je počinio krivično djelo opovreda tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka, a osumnjičeni Lukajić krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Posebnu težinu počinjenju krivičnih djela, daju elementi visoke korupcije i zolupotrebe kapaciteta i resursa  važnih državnih institucija za provedbu zakona, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičena lica, kao članovi organizovane kriminalne grupe duže vrijeme vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagali ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu. 

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva, navodi se u saopćenju. 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.