17.11.2023. 12:09
0
Inspektor iz Bijeljine dobio otkaz u MUP-u, tražio mito od 40.000 KM u vezi s istragom koju je vodio
FOTO: ilustracija
Kriminalistički Inspektor iz Bijeljine Dalibor Bošnjaković dobio je otkaz u MUP-u RS-a, a protiv njega je ranije podignuta optužnica za primanje mita.

- Izrečena je disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti zloupotreba ili prekoračenje ovlaštenja i ponašanje u službi ili izvan službe koje narušavanja ugled ministarstva - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Protiv Bošnjakovića je Tužilaštvo RS-a podiglo optužnicu zbog krivičnog djela primanje mita.

Tereti se da je u decembru 2021. godine telefonom pozvao Ž. D., a kojeg je od ranije poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv M. N. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, i koju je vodio Bošnjaković. Dogovorio je da se nađe sa Ž.D. na jednoj pumpi u Bijeljini.

- Oštećenom Ž. D. je predstavio da mu "moćan čovjek" M. N. ugrožava život, kao i živote članova njegove porodice, što je kod oštećenog izazvalo strah i bojazan za ličnu i sigurnost porodice. Nakon toga je optuženi od njega zahtijevao da mu preda 40.000 КM kako bi ga on zauzvrat zaštitio od M. N. iako je kao policijski službenik, po službenoj dužnosti, morao preduzeti sve da zaštiti život i sigurnost oštećenog i njegove porodice kao građana - stoji u optužnici.

Dodaje se da mu je dan kasnije oštećeni predao bijelu kovertu u kojoj se nalazilo ukupno 10.000 КM.

- Nakon toga je optuženi u januaru i februaru 2022. godine u više navrata telefonom, ali i ličnim kontaktima od oštećenog zahtijevao da mu preda još 30.000 КM - dodaje se.

Potom ga je kontaktirao 15. februara 2022. godine sa istom pričom, a kada su se našli na benzinskoj pumpi u Bijeljini, Ž. D. mu je predao kovertu sa 10.000 KM u označenim novčanicama.

Neposredno nakon prijema novca, Bošnjakovića su uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.