22.4.2024. 11:13
2
Oglasilo se Tužilaštvo BiH i SIPA: Evo šta kažu o jutrošnjoj akciji Black tie 2
FOTO: n1
Pripadnici MUP-a KS izveli su biznismena Gordana Memiju iz stana u kojem živi u sklopu akcije koju od jutarnjih sati u Sarajevu, ali i drugim gradovima u BiH, provode pripadnici SIPA-e i MUP-a KS-a.

Memija je odveden nakon što su mu pretreseni kuća i firma u Ulici Juraja Najtharta u sarajevskom naselju Breka, kao i poslovni prostor firme Foto Art u Ložioničkoj ulici.

Pretresi se, podsjećamo, vrše zbog veza određenih osoba sa narko-kartelom Edina Gačanina. 

Akcija se provodi u sarajevskom naselju Mejtaš u Gabelinoj ulici i Ulici Avde Sumbula, u naselju Breka, kao i na još nekoliko lokacija u Sarajevu.

Iz Tužilaštva su se oglasili saopćenjem i u kojem navode da se aktivnosti lišenja slobode i pretresa vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara.

"Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhićenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana kaznena djela.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu potporu su pružili FBI, DEA i Europol.

Sa postupajućim tužiteljem i stručnim osobljem Tužiteljstva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH a potporu na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i  MUP-a HNK", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e navode da se aktivnosti provode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. 

SIPA
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.