17.2.2016. 17:54
1
Kozmetika za bebe: Pojedini šamponi i vlažne maramice prepuni otrova
Ustanovljeno je da 299 od 341 istraženog proizvoda namijenjenog njezi beba sadrži sastojke sa povećanim štetnim rizikom.
Šamponi, losioni, mlijeka za čišćenje, vlažne maramice i ostali kozmetički proizvodi koji se koriste za njegu kože beba sadrže previše potencijalno štetnih hemijskih supstanci ili alergena, rezultat je istraživanja na koji upozorava nevladino udruženje Women in Europe for a Common Future (WECF). 

Članovi udruženja su u julu i avgustu 2015. testirali 341 kozmetički proizvod koji se prodaje u francuskim apotekama, supermarketima, biljnim apotekama, ali i prodavnicama sa organskim proizvodima. 

Na temelju naučnih istraživanja i procjene zdravstvene službe Evropske unije - Naučnog odbora za zaštitu potrošača i francuske Nacionalne agencije za sigurnost ljekova (ANSM), udruženje je klasifikovalo sastojke otkrivene u dječjim proizvodima po štetnosti za kožu beba u tri kategorije: one sa povećanom štetnošću, proizvode koji umjereno štete i one kod kojih je opasnost vrlo niska ili ne postoji.

Ustanovljeno je da 299 od 341 istraženog proizvoda namijenjenog njezi beba sadrži sastojke sa povećanim štetnim rizikom. U 19 proizvoda pronađen je alergen metilizotiazolinon koji izaziva iritaciju kože, a među njima je sedam vrsta vlažnih maramica. U 54 proizvoda otkriven je konzervans fenoksietanol za koji se vjeruje da štetno utiče na reproduktivne organe - među njima je 26 vrsta vlažnih maramica, a u 226 proizvoda pronađeni su sintetički parfemi koji mogu prouzrokovati alergije. 

WECF je otkrio četiri sastojka iz kategorije umjerenog rizika u 181 proizvodu, među kojima su šamponi i pjene za kupanje. Među njima su natrijev lauril sulfat (SLS) i natrij lauret sulfat (SLES). Kada se kombinuju sa drugim kozmetičkim sastojcima mogu proizvesti kancerogene spojeve koji dodatno štete zdravlju kože.

WECF čini mreža od 150 ženskih organizacija i onih koje se zalažu za zaštitu okoline, a djeluje u 50 zemalja. 

Podsjetila je na posebnu osjetljivost kože beba, naročito u prvim sedmicama života. Članove udruženja posebno zabrinjavaju štetni sastojci otkriveni u vlažnim maramicama čija je primjena zbog praktičnosti sve raširenija. 
(Anadolu Agency)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.