16.11.2016. 17:28
0
Svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena, a čak 1,1 milion njih umre
Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, predstavnici Konzuma Bosne i Hercegovine posjetili su neonatalno odjeljenje Pedijatrijske klinike na Jezeru u Sarajevu i uručili poklone za 34 prijevremeno rođene bebe.

Akcija je organizirana u saradnji s Udruženjem roditelja prijevremeno rođenih beba "Zvjezdice" koje okuplja više od 500 mama iz cijele Bosne i Hercegovine koje su prijevremenim porodom prošle traumatično iskustvo i trebaju pomoć zajednice.

Predsjednica ovog udruženja Maida Škripić Ljubović navela je da Udruženje povremeno provodi i akcije prikupljanja pomoći u vidu specijalnih dohrana, pelena, odjeće i lijekova za prijevremeno rođenje bebe.

- Od ove godine, u takve akcije uključili smo i širu društvenu zajednicu, jer smatramo da je jako važno da se i na taj način govori o problemima prijevremenog rođenja, kao i da se širi svjesnost o zdravstveno-socijalnom aspektu te situacije - naglasila je.

Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, kojim su obuhvaćene 184 zemlje, svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena, a čak 1,1 milion njih umre, a prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrti novorođenčadi i sve je učestalije.

Najviše nedonoščadi rađa se na jugu Azije, 13,3 posto, a Afrika i južna Azija zajedno bilježe čak 60 posto dok najmanje prijevremenih porođaja, ispod pet posto, ima Bjelorusija.

Nedonošče je svako dijete koje je rođeno živo s manje od 37 sedmica trudnoće. Tačni uzroci nisu poznati, a mogu uključivati različite biološke, okolne, psihosocijalne faktore, kao i različite genetske i zdravstvene poremećaje.

Obilježavanjem ovog dana u Bosni i Hercegovini progovara se o ovim malim herojima, onih koji nisu u stanju da se bore sami za sebe, javila je danas MITA Group.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.