17.2.2017. 12:58
0
Igre koje će odvojiti djecu od računara i telefona
Živimo u doba kada djeca biraju da svoje slobodno vrijeme provode kraj televizora, kompjutera ili mobilnih telefona, umjesto na svježem vazduhu uz loptu i lastiš. Istraživanja dokazuju da djeca čak 55 sati nedjeljno troše “u društvu” tehnologije.Vrijeme provedeno van kuće može unaprijediti dječju maštu i pružiti im šansu da nauče da poštuju prirodu. Takođe, za zdravo i normalno fukncionisanje svakog živog bića, vrlo je važno biti fizički aktivan, što se može postići redovnim posjetama parkovima, livadama, igralištima… Međutim, pravi izazov je zapravo natjerati djecu da se odvoje od monitora i uživaju u onome što svijet može da ponudi van malih ekrana.

Evo kako na jednostavan način možete natjerati djecu da vrijeme provedu napolju:

Kampovanje u dvorištu
Ako ne žele da idu u šumu, šumu dovedite do njih. Predložite mališanima piknik u dvorištu, koji će biti zabava za cijelu porodicu. Namjestite šator, zapalite vatru, napravite roštilj i limunadu. Ne postoji šansa da će ostati u kući da se dosađuju na telefonima.

Potraga za blagom
Organizujte potragu za izgubljenim blagom! Napunite kutiju slatkišima ili novim igračkama koje će obradovati vaše dijete i zakopajte je negdje u dvorištu. Zatim napravite mapu koja će mališane odvesti do skrivenih poklona. Na ovaj način ne samo da će vaša djeca provesti vrijeme napolju, već će i koristiti svoje pametne glavice kako bi dešifrovali mapu! Ove vještine služiće im i u budućim izazovima…

Izvedite ih u šetnju
Napravite, zajedno sa djecom putanju i finalnu destinaciju zbog koje krećete u šetnju. Provedite ovo vrijeme sa djecom istraživajući i zabavljajući se! Ponesite omiljene grickalice, fotoaparat, lupu i ostale sitnice koje smatrate neophodnim za ovu avanturu. Za dječicom možete skupljati biljke za herbarijum ili napraviti knjigu pustolovina.

Dopustite im da se isprljaju
Blato nikome nije štetilo. Obucite dječici staru odjeću, pripremite plastične lopatice, kofice i grabulje i dozvolite im da iskažu svoju kreativnost. Veliki broj istraživanja dokazao je da igranje u blatu izlaže djecu bakterijama i virusima koji pomažu njihovom imunitetu da ojača, piše CDM. 

(Alen Avdić) 

DjecaIgre
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.