14.6.2017. 14:13
0
Upozorenje roditeljima: Na vrijeme prepoznajte simptome suhog utapanja kod djece
Suho utapanje može se desiti satima nakon što dijete prođe kroz incident sličan utapanju, kao što je gutanje izvjesnih količina vode kroz usta ili nosnice

Rijetko medicinsko stanje poznato kao suho utapanje nedavno je alarmiralo roditelje s malom djecom nakon što je četverogodišnjak smrtno stradao a dvogodišnjak je spašen u Sjedinjenim Državama, prenosi “Fena”.
 
Dva slučaja ispunila su naslovnice američkih novina otkako je četverogodišnji dječak Francisco Delgado preminuo 3. juna, šest dana nakon što je otišao na plivanje s porodicom u Teksasu tokom koga je progutao izvjesne količine vode.

Dječak je nakon toga osjetio mučninu u stomaku ali njegovi roditelji to nisu shvatili ozbiljno sve dok se iznenada nije probudio u bolovima i preminuo je nekoliko trenutaka kasnije.

Liječnik je nazvao njegovu smrt primjerom “suhog utapanja” i ništa se nije moglo učiniti da se spase Delgado, jer su njegova pluća bila puna tečnosti.

Delgadov slučaj privukao je pažnju Garona Vege, čiji se dvogodišnji sin Gio požalio na glavobolju nakon što je progutao manje količine vode dok je plivao prošle srijede, prenosi New York Daily News.

Giova glavobolja pretvorila se u upornu groznicu i kašalj. Njegov otac pretražio je te simptome na internetu i naišao je na Delgadovu priču.

Vegas, koji živi u Koloradu, odmah je odveo sina u bolnicu gdje je pronađena “značajna količina tečnosti” u dječakovim plućima.

Otac je rekao da je priča o malom Giu ta koja je spasila život njegovom sinu.

– Da smo čekali noć, on je vjerovatno ne bi preživio – izjavio je njegov otac za lokalnu TV stanicu KTRK.

Suha utapanja nisu samo povezana s bazenima nego i s bilo kojom vodenom masom, uključujuči kade u kućama. Pominjanje rijetkog ali fatalnog medicinskog stanja brzo je alarmiralo roditelje širom Sjedinjenih Država i postalo je usijana tema pretraživanja po internetu.

Suho utapanje može se desiti satima nakon što dijete prođe kroz incident sličan utapanju, kao što je gutanje izvjesnih količina vode kroz usta ili nosnice, što bi moglo dovesti vodu u pluća, prenosi USA Today.

Incidenti sa suhim utapanjem su rijetki, ali su razlog za oprez među roditeljima, jer ukoliko se ne tretiraju njihov posljedice, mogu dovesti do ozljeda na mozgu, respiratornih problema pa čak i smrti, navodi USA Today riječi eksperata.

Kako navodi New York Daily News, neki simptomi suhog utapanja uključuju kašalj, bol u grudima i mučninu, od kojih svi ukazuju na to da tijelu i mozgu nedostaje kisika i da je takvoj osobi potrebna odgovarajuća medicinska njega, prenosi Xinhua.

(FENA/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.