3.10.2017. 17:28
0
Djetetu usadite osjećaj za pravdu i poštovanje prema drugima
Šta biste uradili ako bi vaše dijete namjerno srušilo zamak koji je njegov drug napravio zbog čega se drugi mališan rasplakao? Ako biste mu rekli da se izvini drugaru, uradili ste samo pola posla, upozoravaju stručnjaci.

Djetetu ništa nije lakše nego da pokunjeno kaže “izvini”, ali time neće naučiti lekciju. Ako ste svjesni da se vaš mališan loše ponio prema nekom, dužni ste da reagujete jer samo tako kod njega ćete usaditi osjećaj “fer igre”.

U ovom slučaju, prvo ga izdvojte na stranu i pitajte zašto je uništio drugarevu kulu. Šta god da dijete odgovori, saslušajte bez osuđivanja, čak i ako kaže da je bilo ljubomorno što je njegov zamak manje lijep. Zatim ukažite djetetu na posljedice takvog postupka, kažite mu da je njegov drugar sada povrijeđen i pitajte kako bi se ono osjećalo da je neko drugo dijete to uradilo sa njegovim zamkom. Predložite mu da pomogne drugaru da ponovo napravi zamak, a ne samo da se izvini.

Kada dijete ohrabrite da gestovima pokaže izvinjenje, u njega usađujete osjećaj pravde i poručujete mu koliko je značajno druge tretirati sa poštovanjem i fer što će mu sjutra, kad odraste, biti korisna vještina u socijalnim odnosima, piše CDM. 

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.