13.12.2017. 17:50
0
Kako aditivi iz hrane utječu na hiperaktivnost djeteta
Boje i aditivi mogu povisiti nivo hiperaktivnosti djece, pokazala je britanska studija objavljena u medicinskom časopisu „The Lancet“. Aditivi se prehrambenim proizvodima dodaju radi poboljšanja trajnosti, okusa ili izgleda ili promjene boje.
Istraživači s Univerziteta u Southamptonu ispitivali su ponašanje djece koja su dobivala ili koktel najčešćih aditiva u hrani ili običan voćni sok.

Studija koju je naručila britanska Agencija za prehrambene standarde potvrdila je, kažu istraživači, rezultate prijašnjih studija provedenih na djeci koja pate od hiperaktivnosti, odnosno ADHD-a.

- Dokazali smo da aditivi nepovoljno utječu na hiperaktivno ponašanje djece u dobi od tri i osam godina. Općenito, djeca koja su dobila aditive u prosjeku su se za 10 posto približila definiciji hiperaktivnoga djeteta, rekao je Jim Stevenson.

Istraživanje je provedeno na 153 djece u dobi od tri godine i 144 djece u dobi od osam godina.

(Avaz/Ajla Hurko)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.