14.12.2017. 15:50
0
Zdravo dijete: Šta raditi kada je pojave afte ili herpes
Usna šupljina ima višestruku funkciju, kao što je uzimanje, ispitivanje, prihvatanje ili odbacivanje hrane, žvakanje, varenje i gutanje, reguliranje tjelesne temperature, disanje, mimika i govor.

Sluznica usne šupljine je ogledalo zdravlja dječijeg organizma. Zato je vrlo važno održavati higijenu usta kod djece, kako bi se izbjegla oboljenja usta. A koja su sve oboljenja moguća?

* Žvale ili angularni stomatitis: Uglovi usana stalno su vlažni i podložni upali. Na koži u uglovima usana javlja se crvenilo, a zatim naprsnuća sluznice zbog otvaranja usta.

Najčešći uzroci su nedostatak vitamina B2, infekcije gljivicama ili bakterijama.

* Herpes simplex je virusna bolest. Prije pojave bolesti javlja se osjećaj peckanja i žarenja. Potom se pojavljuje crvenilo i sitni mjehurići koji pucaju i prelaze u krastice.

Herpes se javlja najčešće na usnama i to nakon većeg fizičkog napora, stresa, uzbuđenja ili pada imunološkog mehanizma. Lokalno se koristi antivirusna terapija.

* Afte se karakteriziraju pojavom sitnih ranica žute sredine s crvenim rubom. Najčešće su na početku usne duplje na sluzokoži obraza i jezika. Subjektivni osjećaj je peckanje, bol i peckanje prilikom uzimanja hrane, a pravi uzrok nije poznat. Smatra se da i ovdje pad imuniteta igra ulogu.

* Loš dah - Iako djeca redovno peru zube i međuzubne prostore, mogu ipak imati loš zadah iz usta. Uzrok može biti problem sa zubima i zubnim mesom, naslage na jeziku, kao i problem sa sinusima. Dijabetes (šećerna bolest) također može dati ovaj simptom.

Problem je moguće popraviti upotrebom raznih tečnosti za ispiranje usta, uz preporuku da se poslije pranja zuba obavezno iščetka i jezik.

* Monilijaza (kandidijaza) je najčešće gljivično oboljenje koje se javlja u ustima djece. Javlja se kada je otpornost organizma smanjena, kod imunodeficijentne djece, kod oboljelih od šećerne bolesti, kao i kod dugotrajne primjene antibiotika, steroida ili tokom hemijske ili radioterapije.

Karakterizira se pojavom bjeličastih naslaga, okruglog oblika. U terapiji se koriste mikostatici.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.