21.3.2018. 20:00
0
Roditelji nesvjesno sabotiraju uspjeh djece
Roditelji bi željeli da njihovi nasljednici budu samostalni, ali i da im oni sve vrijeme nameću svoj stil života i propisuju recept za uspjeh, tvrde porodični terapeuti Keti Kaprino i dr Tim Elmor.
Na osnovu rada sa djecom i istraživanja koja su sproveli, zaključili su da odrasli često nesvjesno sabotiraju uspjeh mališana. Oni su sastavili listu od nekoliko štetnih ponašanja roditelja koja od djece mogu da naprave nesamostalne odrasle ljude.

Čuvaju ih od rizika

Roditelji su prirodno zabrinuti za bezbjednost djece, ali u strahu često pretjeraju, pa da bi ih zaštitili, stavljaju ih pod “stakleno zvono”, ne dozvoljavajući im ni na trenutak da ostanu bez njihovog nadzora. A, stručnjaci tvrde da djeca koja nemaju tu vrstu slobode i ne znaju šta znači ogrebano koljeno ili ogrebana ruka, uglavnom imaju fobije kao odrasli ljudi.

Prerano ih veličaju

Roditelji su uglavnom pristrasni, što nije ništa čudno, ali često ne znaju da se iskontrolišu, pa mališane neprestano hvale da su najbolji i najljepši, podižu ih na pijedestal i kad treba i kad ne treba. Djeca se na to naviknu i kasnije ne umiju da prihvataju kritike i padove.

Dopuštaju krivici da ometa roditeljstvo

Odrasli imaju običaj da djeci daju ono što ona žele kada ih nagrađuju, pogotovo kada imaju više djece. Kada je jedno dijete dobro u nečemu, roditelji osjećaju da je nepravedno da nagrade samo njega, a ne i drugo dijete. Stručnjaci kažu da se tako propušta prilika da im se pokaže kako uspjeh zavisi od sopstvenih akcija i dobrih djela.

Ne pričaju im o svojim greškama

Roditelji nastupaju tako da njihovi tinejdžeri misle da su oni bili bezgrešni u njihovim godinama, pa se pred njima zatvaraju ili čak stide. Stručnjaci kažu da je to velika greška, jer je djeci potrebno da znaju da se i njihovi mama i tata nisu uvijek ponašali po propisima. Tako će pristati da uče na greškama, a ne da ih kriju.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.