20.6.2018. 16:30
0
Prije četvrte godine ne dajte djeci da jedu sušeno voće
Suho grožđe, sušene kajsije i slično sušeno voće može biti izuzetno opasno za malu djecu.

Riječ je o komadićima voća koji se mogu vrlo lako ispriječiti presijecajući slobodno kretanje vazduha. Upravo se zbog toga djeci do četvrte godine ne preporučuje davanje sušenog voća.

Navesćemo vam još jedan razlog zbog kojeg biste sušeno grožđe i neke druge vrste sušenog voća trebali držati podalje od djece u prvim godinama života. Nerijetko su upravo ove grickalice krivci za prva oštećenja zubića. Jednostavno se zalijepe za zube i predstavljaju odlično tle za razmnožavanje bakterija.

Nagomilane bakterije stvaraju kiseline koje vremenom uništavaju zubnu gleđ i uzrokuju oštećenja zuba.

Naravno, podsjetite dijete da opere zubiće, a ako trenutno nema uslova za to, barem mu dajte čašu vode da ispere usta i izbaci eventualne ostatke sušenog voća iz usta, piše Avaz.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.