8.10.2018. 14:30
0
Njemačka: Zabranjeni pametni satovi za djecu
Njemačka federalna regulatorna agencija za telekomunikacije nazvala je dječje pametne satove špijunskim uređajima.

Nedostatak regulative u području Interneta stvari jedna je od velikih prepreka ka osiguranju sigurnosti i privatnosti korisnika – smatraju tako u njemačkoj federalnoj agenciji koja regulira tržište telekomunikacija Bundesnetzagentur (BNetzA).

Iz tog su razloga, krajem prošle godine, izdali zabranu prodaje pametnih satova koji su namijenjeni djeci, te ih opisali kao špijunske uređaje.

Protiv nekoliko kompanija koje su prodavale ovakve satove u Njemačkoj pokrenuti  su odgovarajući postupci. Zasmetalo im je, naime, to što određeni modeli ovakvih satova imaju mogućnost prisluškivanja djece, obično nazvanu "baby monitor", prenosi Kidsinfo.ba.

Roditelji mogu putem mobilne aplikacije slušati sve što se događa oko njihovog djeteta, a to se prema njemačkim zakonima može okarakterizirati kao neovlašteno emitiranje podataka.

Prema istraživanju Agencije, roditelji su koristili ovakve satove kod svoje djece kako bi prisluškivali njihove učitelje, što nije u skladu sa zakonima. Stoga je izdana i preporuka svim školama da pripaze na to nose li djeca ovakve uređaje, a roditeljima je savjetovano, ukoliko imaju dječje pametne satove, da ih – unište.



(Lejla Trle) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.