1.11.2018. 15:34
0
Šta raditi kada vam se mališan ne odvaja od igračke
Ako ste počeli da se brinete zašto se vaš mališan uporno ne odvaja od plišanog mede, autića kojem su točkići otpali, gumene lutke ili bilo koje druge igračke – opustite se.

Stručnjaci kažu da je to normalna pojava.

Psiholozi kažu da se to uglavnom dešava oko druge godine, kada se djeca, zbog razvoja prelogičnog mišljenja, vezuju za predmete i osjećaju da moraju sa sobom uvek da imaju neku ličnu stvar.

Na taj način se mališan razvija, dokazuje da uči da uspostavlja emocionalnu bliskost sa nekim. U ovom slučaju to je plišana igračka ili ćebence, ali je to preduslov daljeg razvoja emocionalne inteligencije.

Mekvinova kaže da roditelji ne bi trebalo da djeci uzimaju omiljenu lutku i na silu je udaljavaju od nje, jer se time “ljulja” djetetov osjećaj sigurnosti. Čak i do pete- šeste godine, sasvim je u redu da mališan uvijek nosi svoju najdražu igračku.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.