8.12.2018. 21:10
0
Zbog čega ne treba prekidati djecu dok se svađaju
Ukoliko ste roditelj dvoje ili više djece nisu vam strane česte razmirice i svađe koje počinju i oko najmanjih sitnica a završavaju se prepiranjem, ponekom uvredom ili čak fizičkim obračunom.

Koliko god čudno zvučalo, konflikti između vaše djece ne moraju nužno da znače nesto loše. Iako vjerujemo da imate želju da ih prekinete u tome i zaustavite dalji rasplet nemilog događaja, nemojte, a evo i zašto:

Konflikti podstiču kreativnost

Kao i većina roditelja i vi želite da se vaša djeca uvijek slažu i da što manje ima bučnih, neprijatnih situacija. Međutim, dobra strana svađe je što podstiče djecu na izlaganje svog mišljenja, argumentovanje svojih želja i stavova ali i osjećanja koja nekada mogu biti povrijeđena.

Jako je važno da od malih nogu nauče da na civilozovan način dođu do svog cilja, riješe neki problem iako preko puta njih stoji osoba sa drugačijim stavom. To će predstavljati dobru podlogu za dalje sazrijevanje i kvalitetnije međuljudske odnose kada porastu, bilo na ljubavnom bilo na poslovnom planu.

Kada sami rješavaju svoje sukobe postaju nezavisniji

Kada su psiholozi u pitanju oni smatraju da se u sukob treba umiješati onda kada prijeti da dođe do fizičkog kontakta, međutim vi kao roditelj često ne želite da čekate taj momenat, i prekidate raspravu.

Naučite vašu djecu da misle svojom glavom, da sami rješavaju probleme, jer dokle god ste vi tu za njih, rješavate njihove probleme i servirate im sve na tacni oni neće naučiti da se sami izbore sa tim, kao i da se nikada ne osamostale i postanu nezavisi ljudi.

Svađe ih pripremaju za veće društvo

Djeci koja na vrijeme nauče da se raspravljaju, stanu iza svojih stavova i insistiraju na stvarima koje zaslužuju neće biti problem kada se nađu u većem društvu, prenosi CDM. 

Roditelji djeci čine medveđu uslugu time što ih drže ispod staklenog zvona, sklanjaju ih od svakog sukoba i rješavaju stvari umjesto njih – jer sjutra, kada odrastu oni neće umjeti da se zauzmu za sebe ni na jednom polju. Zato je najbolji period da se ovlada vještina međuljudskih odnosa upravo djetinjstvo, a upravo brat ili sestra su pravi partneri za to.



(Lejla Trle) 

OdgojDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.