24.12.2018. 10:26
0
Da, moguće je dijete na vrijeme otjerati na spavanje
Rijetki su roditelji koji nikad nisu iskusili probleme s uspavljivanjem malog djeteta. Iako mnogi misle da je najteže uspavljivanje novorođenčeta, pravu dramu većinom prave veća djeca, starija od godinu dana.
Naime, bebe su nervozne, ne znaju se same umiriti, a ona starija bi se igrala cijelu noć. Koliko god teško bilo svake večeri boriti se s mališanima oko njihovog odlaska u krevet, svaki roditelj to mora da radi, radi djeteta, ali i radi sebe. Zato, ne treba posustati, pa ni rezultat neće izostati.

Neka budu umorni

Pobrinite se da djeca tokom dana provedu dovoljno vremena na svježem vazduhu, suncu i imaju dovoljno aktivnosti. Samo, neka to vrijeme vani ne bude jedan sat prije odlaska na spavanje, jer se neće uspjeti dovoljno smiriti.


Vjerovali ili ne, smijeh je ključan za dječji srećan razvoj i oslobađanje anksioznih osjećaja. Nasmijavajte dijete da izbaci negativne emocije i lakše zaspi, ali ne kada ga odvedete da spava, jer će se tada razbuditi i razigrati.

Budite dosadni i uporni

Kada je vrijeme za spavanje, prestanite s igranjem i gugutanjem i pokažite svojoj bebi, a i starijem djetetu, da bi sada trebalo zaspati. Utišajte se, pogasite svjetla i poželite mu laku noć. Ako se dijete probudi usred noći, nahranite ga ako to traži, ali bez razgovora i smijanja, kako se ne bi razbudilo. Vratite ga u krevet i u tišini mu pokažite da je noć vrijeme za spavanje. Ukoliko dijete izlazi iz kreveta i sobe i histeriše i plače, ne pokazujte nervozu, ponovo ga vratite u krevet, kažite mu tiho da je vrijeme za spavanje i da drugog izbora nema. Ponavljajte to dok ne shvati da nema izbora.

Ohladite sobu

Dosta roditelja boji se da se malo dijete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi pa spavaću sobu ponekad toliko ugriju da se u njoj jedva diše. To je potpuno pogrešno. Temperatura tijela tokom spavanja pada pa nam nije potrebna pretopla soba kako bismo lakše spavali. Zbog vrućine bebe su nervozne, znoje se i stalno bude. Stoga, ne pretjerujte s grijanjem.

Napustite sobu

Učite dijete da samo spava od malih nogu. Iako je mnogim roditeljima žao u početku ostavljati malu bebu u sobi da spava sama, kada postane starija, vjerujte, bićete sami sebi zahvalni.

Držite se rutine

Kada je vrijeme za spavanje uvijek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje kupanjem i pranjem zuba, neka vam to uvijek bude tako kako bi dijete znalo da je vrijeme za san. Ako prije spavanja djetetu čitate knjigu, čitajte je tiho i uspavljujuće bez glasnih zvukova, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.