1.5.2019. 14:40
0
Ako dijete ne želi da jede povrće zamijenite ga voćem koje sadrži iste vitamine
Svako povrće ima svog ‘brata’ po vitaminima među voćem. Zato mama Dženifer objašnjava koje povrće možete da zamijenite voćem, i obrnuto, a da dijete unese sve potrebne hranljive materije.

Gotovo svaki roditelj dobro zna koliko je ponekad teško natjerati dijete da pojede sve što mu servirate na tanjuru. Mali izbirljivci nerijetko odbijaju povrće ili voće, a svjesni ste koliko su takve namirnice važne za zdrav rast i razvoj.

Ako imate izbirljivo dijete, važno je otkriti koje namirnice voli. Neka djeca prave problem kada im se na jelovniku nađe povrće, ali zato uživaju u voću, i obrnuto.


“Servirate povrće na zabavan način, ali djeca i dalje ne žele da ga jedu? Nastavite to da činite i dalje, a u međuvremenu poslužite puno voća”, poruka je mame i dijetetičarke Dženifer, koja stoji iza Instagram profila “Kids eat in color”, koji prati veliki broj roditelja.


“Možda ste čuli da voće sadrži šećer i da ga zbog toga treba ograničiti. To apsolutno nije istina. Nemojte ga ograničavati, osim ako dijete ima probavne probleme ili neke druge medicinske razloge. Voće sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna”, pojasnila je.

Njen prijedlog je da, umjesto paprike, djetetu ponudite jagode, koje takođe sadrže vitamin C. Vitamin A nalazi se u krompiru i mangu, a vlaknima obiluju limun, narandže i mahune. Vitamin K dijete može unijeti konzumacijom kivija, a antioksidanse grožđem.


“Voćni sok nije cijelo voće. Preporučujem da djetetu za piće ponudite vodu i mlijeko svakodnevno, a sokove samo povremeno”, upozorila je Dženifer.

Ova mama na svom Instagram profilu takođe ima i sjajne prijedloge jelovnika i obroka koje će djeca radi jesti.





(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.